Десетилетие на българското кино – на фокус: “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” в Дом на киното

|
Програмата "Десетилетие на българското кино" в Дома на киното продължава в сряда - 1 декември 2010, с филма на Стефан Командарев "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Филмът ще бъде представен от режисьора и от композитора Стефан Вълдобрев. Въпросите на публиката ще очакват съсценариста Юрий Дачев и актьора Васил Василев-Зуека.
Тази седмица по изключение прожекцията на "София Филм Фест за учащи" е в четвъртък, 2 декември, от 18.30 часа в Дома на киното. Режисьорът Георги Дюлгеров ще представи творбата на Андрей Тарковски "Огледало".
2010 е Година на българското кино. Обещанието, което Международният София Филм Фест и Националният филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие. Представяме на вашето внимание „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев. Програмата „Десетилетие на българското кино” е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от „Десетилетието” са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното и ще бъдат представени от техните автори.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов е най-мащабната българска продукция за последните 20 години, явявайки се копродукция на България, Германия, Унгария, Словения и с участието на Сърбия. Филмът, сниман в четири държави от международен творчески и технически екип, е получил подкрепата на 11 национални и паневропейски фонда и продължава да се радва на сериозен интерес от страна на публиката у нас, което е прецедент в българското киноразпространение в последните две десетилетия. „Светът е голям” е постоянно на екран в България вече 111 седмици, като в 50 от тях е в българския Топ 20; гледан е от над 35 000 зрители у нас и досега е купен за разпространение от 23 държави на 4 континента. „Светът е голям” е участвал в над 70 фестивала и има над 25 международни и национални награди. Филмът се класира сред деветте филма, състезаващи се за чуждоезичен „Оскар” през 2010 година.

През 2009 година чрез пътуващата платформа на София Филм Фест - „София филм Фест на път”, филмът беше представен в много градове на България без действащи киносалони. През 2010 „Светът е голям” и други български и европейски филми продължават да бъдат представяни из цяла България, с което правят съпричастна много по-голяма част от населението на страната ни към постиженията на съвременното българско и европейско кино.
 

По материали на СФФ
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Десетилетие на българското кино – на фокус: “Лист отбрулен”

|

2010-а е Година на българското кино. Обещанието, което Международният София Филм Фест и Националният филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие. Представяме на вашето внимание „Лист отбрулен” на Светослав Овчаров.Програмата „Десетилетие на българското кино” е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от „Десетилетието” са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното и ще бъдат представени от техните автори.„Лист отбрулен” – филмът

16-годишната българка Веса не може да говори. Врачка туркиня предсказва, че момичето ще се оправи, ако някой се жертва заради него. Слабоумният племенник на врачката чува това предсказание и тръгва след момичето. Той за пръв път напуска затънтеното си балканско село. Съвременният свят го посреща настръхнал и озлобен. Природната доброта на болното момче преодолява всички препятствия. Любовта му към момичето е в състояние да го преобрази.Тази любов преобразява и Веса - дотогава изпълнена със злоба към целия свят. Точно когато са се докоснали за пръв път, се сбъдва предсказанието на врачката - слабоумният умира. Ще проговори ли Веса?Режисьор и сценарист на „Лист отбрулен” е Светослав Овчаров, оператор е Огнян Калайджиев, продуцент - Асен Владимиров, а в ролите са Весела Казакова, Иван Бърнев, Мария Каварджикова, Васил Михайлов. Филмът е продукция на Българската национална телевизия и Про Филм.Режисьорът за филмаИдеята на филма е, че никой не може да избяга от любовта – независимо какъв е и къде е. „Лист отбрулен” върви по ръба между комичното и трагичното. Трудно е да се определи жанрът. Той е като живота. А животът ни е жанрово смесен… (Светослав Овчаров пред „Демокрация”)Актьорите за филма… Иван Бърнев, макар да бе играл в телевизионния филм „Двама мъже извън града” (1998) на Людмил Тодоров, блесна именно във втория игрален опит на Овчаров „Лист отбрулен”. Филмът е истинско приключение: рационалистът Светослав Овчаров нагазва в мелодраматично road movie за българска Жулиета (Весела Казакова) и турски Ромео (Иван Бърнев).Както споделя актьорът: „Спомням, че си говорехме със Светльо Овчаров за героя, но в крайна сметка той изхождаше изцяло от мен. Явно е преценил човека, лицето, фигурата, избирайки ни с Весето без кастинг... Просто ми казваше какво иска да стане в кадър. И почти нямахме дубли. Той работи много меко, с търпение и любов към актьора и си беше изключително приключение.”Сп. „Лик”, 5 май 2009 г.Фестивални участия и награди

2002Награда за младо актьорско дарование на името на Невена Коканова за Весела Казакова - Фестивал на българския игрален филм “Златна роза", Варна2003Награди на СБФД - награда за музика на Божидар Петков (и за „Хайка за вълци”, „Съдбата като плъх” и „Наблюдателят”)МФФ София – участие в програмата „Ново българско игрално кино”


По материали на Арт ФестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *