Детективка като никоя друга

|
Макар първоначално да е напълно непознат на българските читатели, именно Алегзандър Маккол Смит е писателят, постигнал едни от най-големите успехи в световен мащаб през последните няколко години: милиони продадени копия само на английски, както и няколко престижни литературни награди. През 1998 г. той публикува книгата си „Дамска детективска агенция № 1” (ИК „Изток-Запад”), сложила началото на едноименната поредица за африканската мис Марпъл – Прешъс Рамотсве, основала първата и единствена в Ботсуана детективска агенция, управлявана от жена. През 2002 г. книгите бяха публикувани в САЩ и успехът им стана толкова експлозивен, че се заговори за “Рамотсве-мания”, чието ехо отекна в цял свят.

С какво всъщност тези наглед просто написани романи (без екшън, кръв и секс) постигнаха такъв невероятен успех в цял свят? Читателите видяха в тях едни от най-очарователните, честните, забавните и жизнеутвърждаващи книги, появявали се от години насам. А обяснението на автора е: „Хората се наситиха на агресивна литература, която набляга на егоизма, неучтивостта и конфликта. Тези книги са замислени да бъдат точно обратното.” Това не са стандартни криминални романи – детективското в тях е просто удобно средство за събиране на интересни хора на едно място. Могат да бъдат оприличени на поток от думи, който тече с измамна лекота и чар – приятни, изпълнени с лек, закачлив хумор разкази за простите неща от живота, като спокойни разговори с приятел на чаша африкански чай ройбос. Освен тихата наслада от четенето, те зареждат с оптимизъм, с хармонията на екзотичната Ботсуана – една твърде особена страна, блестяща с цветовете на изгубения рай.

В новата книга от популярната поредица - "Във весела женска компания" шефката-детективка и дама с „традиционно телосложение” продължава все така успешно да върти агенцията си в Габороне (столицата на Ботсуана). Веселата и жизнерадостна Прешъс вече е омъжена за автомонтьора господин Дж. Л. Б. Матекони. Животът й върви прекрасно, но изведнъж бедите започват да валят една след друга – всички дирения по последния важен случай удрят на камък, маа Рамотсве едва не блъска велосипедист с микробусчето си, а накрая избухва кавга между помощничката й маа Макутси и един от чираците в сервиза. Същият този чирак си е намерил крайно неподходяща приятелка, която кара лъскав мерцедес. Как да го накарат да се опомни? И какво ще стане с маа Макутси, чийто кавалер на уроците по танци не е идеален, но безкрайно се възхищава от нея? Ала това, което най-силно смущава душевното равновесие на маа Рамотсве, е неочакваната поява на един човек, който я заплашва с тайна от нейното минало... „Във весела женска компания” е прекрасна, забавна и увлекателна, написана с увлекателен стил и свеж хумор, които ще ви забавляват от първата до последната страница!

*

„Чиста наслада… Книги за загадките на човешката природа. Проста и толкова красива проза!”
Ейми Тан, автор на „Дъщерята на лечителя”
 

По материали на "Изток-Запад"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *