Джанета Русева показва византийска иконопис в Бургас

|
Афиш на изложбатаНеобичайна изложба провокира интереса на ценителите на изобразителното изкуство в залата на „Булаир” 10 в Бургас на Йордановден. Експозиция от 35 платна – иконопис, живопис и батик – е подредила Джанета Русева в изложбената зала на Регионална библиотека „Пейо Яворов”. Това е първата самостоятелна изложба на художничката в родния Бургас. Има много участия в сборни изложби в България и в Гърция основно. От известно време Джанета Русева и Костас Марицас живеят там. Събират ги любовта и вярата, и потребността да общуват с хората и света на духовно ниво: Коста – със словото, Джанета – с изящното изкуство. Марицас е автор на философската книга „Цивилизация и естествен подбор” и преводач на пълното творчество на Константинос Кавафис.

„Жанета е един истински художник, по призвание и по дух. Откакто се помни, тя рисува. Саморазвива се, самоусъвършенства се, самообразова се. Тя си има своята творческа биография.” – подчерта в краткото си експозе художникът Георги Динев. Познава се с Джанета от времето, когато тя е разкрила една от първите частни галерии в Бургас. „ Пред вас са едни великолепни образци на византийската икона – варианти копия. Преди това Джанета е минала през естетиката на батика, на маслената живопис. С женска чувствителност и изящество, тя претворява в картините си това, което мисли и чувства” – представя изложбата Георги Димов.

Картините в експозицията са създадени през 2013 година. Батикът – „Утро”, „Лодки”, „Къщи” – е изработен в коприна.Маслената живопис е заредена с много настроение, подсилено с текстове от поезията на Кавафис, фино вплетени в тъканта на картините – „Лилиум”, „Усещане”,  „Среща”, „Санторини”. Основен акцент в изложбата на Джанета Русева са 24-те икони, които тя определя като последната си любов. Преди 2 години започва сериозно да се занимава с иконопис. Учи в школа по византийска иконопис в Атина, при много добра зографка. „Станах любимка на всички мои съкурсници в школата. Обичат ме и ме уважават” – радва се Джанета.

Началото е трудно. С месеци продължава подготовката на дървото с всички грундове, по древна византийска техника. Всички техники са специфични и изискват много старание, внимание и всеотдайност. Джанета изписва иконите на дърво – орех, масив, контра плаке. „Рисувам от 6 до 12 – 15 часа. Потъвам и забравям всичко. Това е моят път. Иконата изисква от твореца вглъбеност. Има и мистика в нейното изработване. Който се занимава с иконопис, трябва да стъпва на пръсти. Иконата изисква от него да отиде на точното място, при точния си притежател” – споделя Жанета.

Желанието си да рисува тя мотивира така: „Искам хората да виждат светлина, радост, любов”. Една част от картините и иконите й са отишли на много хубави места и това зарежда художничката с нова енергия да твори.

Следващата самостоятелна изложба на Джанета Русева ще е през тази година, пак в Бургас. Ще бъде по-пълна, наситена с големи и по-изпипани професионално икони.

Дванайсетте християнски празника ще са изписани в един формат и една стилистика. Може би тогава ще бъде представена и книгата, която подготвят с Костас Марицас, озаглавена „техника във византийската иконопис”, илюстрирана с изписани от Джанета икони. Тя ще е за тези, които искат да се занимават с иконопис, да се запознаят с откритията и достиженията на Джанета Русева в тази насока.Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *