Ди Ди Бриджуотър с африкански проект в София

|
Една от най-големите джаз певици в света Ди Ди Бриджуотър, носителка на две награди „Грами”, ще представи в София най-новия си проект.
В "Red Earth - A Malian Journey" Ди Ди Бриджуотър смесва гласовете, музиката и традиционните инструменти на Мали със североамериканския джаз език. Още при предишното ни гостуване в София, Ди Ди ни говори за него: „той е кулминацията на решението ми да открия африканските си корени.”
Концертът на Ди Ди Бриджуотър - Red Earth – A Malian Journey ще се състои на 18 март в зала 1 на НДК от 20:00 ч. Билети се продават на касата на НДК, в Дюкян Меломан – meloman-bg.com, в билетопродавните системи на eventim.bg и ticketstream.bg, в магазините Пикадили и Германос.
В това пътешествие ще я придружат едни от най-добрите музиканти и певци от Мали – Кабине Куяте и Мамани Кейта, Муса Сисоко, Якуба Сисоко, Лансине Куяте и Шериф Сумано, както и Едсел Гомес, Айра Коулман и Минино Гарай. С този проект певицата отправя едно от най-важните си музикални послания до този момент. Важно е да се отбележи, че за първи път в България ще гостуват африкански музиканти от такава класа.
Целта на Ди Ди е не да направи джаз албум с малко афро цвят, а да създаде цялостен проект с едни от най-добрите африкански музиканти, които свирят на традиционни инструменти – с много от тях българската публика ще се запознае за първи път. На сцената гранд дамата Ди Ди Бриджуотър е обградена от балафон – предшественик на ксилофона; нгони и кора – струнни инстументи, от които произхождат днешните банджо и арфа дум-дум; джембе, токинг дръм и кахон – перкусионни инструменти, отговорни за полиритмията на Африка. Една толкова многобразна звукова картина, която кара сърцето да запее, а краката сами да затанцуват. А Ди Ди не се успокоява, докато не вдигне на крака публиката, пожелала да се потопи в афиканското й приключение.
В търсене на своите предци, Ди Ди започва своето пътешествие от Бамако – столицата на Мали. През нея протича река Нигер, а името на града идва от думата “бамбара”, която означава – място с крокодили. В това място с богата история и с червена почва, Ди Ди намира своя отдавна напуснат дом и създава проекта Red Earth – A Malian Journey.
 
Официалният сайт за концерта е на адрес ddb.jazz-plus.com.
 

По материали на Джаз +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *