Домът на киното ви кани на петата прожекция от документалната програма Хот Док

|
Домът на киното ви кани на петата прожекция от документалната програма Хот Док в партньорство с фестивал „Милениум“. Филмът ще бъде представен от българския документалист Златина Русева.

„Пътят към Силвърстоун“

Финландия-Палестина, 2013, 58 мин.

Реж. Йохан Ериксон

22 януари, сряда, 18.00 – вход свободен

Кадър от филмаГрупа палестински студенти конструират експериментален болид с който да участват в международно състезание, което ще се проведе на легендарната писта за Формула 1 Силвърстоун във Великобритания.

Младежите са изправени са пред трудности непознати за другите отбори. Как да приспособят части, след като вносът на оригиналните им е бил отказан, ще успеят ли да изнесат вече конструирания болид извън Газа, те самите ще се сдобият ли с паспортни визи... Работата по машината им е отнела година и половина. Напрежението достига своята кулминация непосредствено преди първата голяма среща с медиите, когато ще представят автомобила, а поправки се правят до последния момент.

Участието в състезанието придобива за младите конструктори смисъл по-голям от конкретния повод – да докажат, че и те са като всички – на света и най-вече на себе си; да повярват че усилията се възнаграждават и независимо от условията на окупация, са способни да мислят отвъд омразата, в перспектива и да се справят наравно с връстниците си.

За техния научен ръководител състезанието е шанс да убеди повече палестински младежи, че образованието си струва.

Филмът е отличен с наградата „Сребърен обектив“ на Фестивала „Милениум“ – Брюксел, присъждана от Програмата на ООН за развитие.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *