Доркбот София №9 преди Коледа

|
Роботев.ком и Центърът за култура и дебат "Червената къща" ви канят на 24 ноември (четвъртък) от 19.00 ч. в зала „Пеша Николова” на последната си сбирка за тази година: "Доркбот София". Това ще е последната за тази година ежемесечна среща на програмисти, художници, дизайнери, инженери и хоби маниаци.
В началото бе Дъглас Репето, който създава Доркбот-Ню Йорк - „eжемесечна среща на творци (саунд/изображение/каквото и да е), дизайнери, инженери, студенти и други заинтригувани хора от Ню Йорк, които по един или друг начин имат отношение към създаването на електронно изкуство в най-широкия смисъл на понятието”. Доркбот е серия от неформални срещи, която дава възможност на творци, програмисти и инженери да чуят неформалното мнение на своите колеги и така създават форум за представяне на нови произведения на изкуството, технологии, софтуер и хардуер. Кои са презентаторите на Доркбот София този месец може да разберете на този адрес.

Този месец ще се срещнем с Цвета Богданова и нейният проект “Тълковен генератор”, с Рене Беекман и софтуерната му емулация на хардуер видео-пулт от 1970-те години и със Симеон Янчев и неговото решение за синхронизиране на мултиканална видео инсталация.

Цвета Богданова е сценограф и дигитален художник. Нейният първи авторски проект се казва “Тълковен генератор”. Съавтор е Велина Кокалова. Проектът участва на фестивал за съвременно изкуство “Водната кула” и фестивал за дигитално изкуство “Да фест”. С документалния си експеримент авторките целят да приобщят гледащия с правещия изкуство, тълкуващия - с друг тълкуващ. Като резултат от това, те предлагат произведение, постоянно обогатявано с нови идеи, теми или послания, което запазва максимално отворена рамка. Повече за това, какво представлява този генератор, и демонстрация ще видим на самата среща.

Рене Беекман ще ни разкаже как софтуерна емулация на един аналогов видео-пулт води до нови решения за обработване на образи.

“Направи си сам видео синхронизатор” е поредната лекция от най-активния ни презентатор Симеон Янчев. Сигурно много малко хора се замислят, колко трудно и скъпо е да синхронизираш шест отделни видео-канала. Оказва се, че дори да имаш шест дивиди плейъра от един модел и марка и ги пуснеш едновременно, на третото повторение видеата ще се разминат. Защо се случва това и къде въобще ти се налага да пускаш шест видеа на отделни монитори повече от веднъж, ще разберем този четвъртък.

Доркбот София се организира и координира от Рене Беекман, Албена Баева и Роботев.ком.
На български език.
Вход: 2/1 лв.
 

По материали на Червената къщаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *