Една нощ с Дийп Пърпъл

|
На 21 юли в град Каварна свириха рок-легендите от британската формация “Дийп Пърпъл”.
Когато за пръв път групата бе поканена в България през 1998-а година, над 6000 почитатели дойдоха на всеки от двта концерта в столицата. При концерта в крайморския град се събраха двойно повече души - нещо, което самите организатори най-вероятно не са очаквали. В иначе идеалната организация на община Каварна и “Жокер Медиа” този път сякаш не бе предвидено огромното количество хора, пожелало да види своите любимци - през единствения вход към стадиона тълпите се точеха с часове, на много от влизащите им се наложи да чакат повече от четиридесет минути, за да влязат на пространството пред сцената. Този факт най-вероятно бе и причината една голяма част от присъстващите на стадиона да се затича бързо към изхода още преди края на концерта и изпълненията на бис.
Подгряващи групи бяха “Натиск” (Русия) и Б.Т.Р. Водещ на вечерта бе актьрът Христо Мутафчиев, чиято роля се заключаваше в опитите му да пее заедно с Наско от Б.Т.Р. и опитите да подгрява публиката. В 21.30 сцената се обля в светлината на прожекторите и след няколко минути там излязоха Йън Гилън, Роджър Глоувър, Йън Пейс, Дон Еъри и Стив Морс - настоящия състав на “Дийп Пърпъл”. Гилън, бос, със запретнати ръкави на бялата си риза и навити крачоли на панталона си, представляваше запомняща се гледка. Легендарният певец може би вече не притежава цялата красота и сила на гласа си, но успя да подлуди публиката с вечни парчета като “Strange Kind Of Woman”, “Demon’s Eye”, “Highway Star”, “Space Truckin’”, “Woman From Tokyo” и “Perfect Strangers” - песен, която взриви стадиона. Малко по-късно този ефект повтори легендарната “Smoke On The Water”. Направиха впечатление дългите сола - китарно и клавирно, като в последното бяха вплетени елементи от саундтрака към “Междузвездни войни” и мотиви от фолклора, силно напомнящи ръченица и близки до композициите на Парашкев Хаджиев. Въпреки скандиранията на публиката за "Child In Time", тя не влезе в бисовите изпълнения, след които концертът завърши със заря. През цялото време имаше опасност смръщеното небе да изсипе насъбралия се в облаците му дъжд, но сякаш и то беше решило да се наслади на концерта, защото първите леки капки заваляха едва при “Black Night”.
Цялостното впечатление от концерта на “Дийп Пърпъл” оставя усещането за досег с една легенда, незагубила дългогодишния си блясък. Групата винаги се е радвала на огромна популярност в България и публиката на стадион “Калиакра” обхващаше твърде широки възрастови граници. През месец август така наречената от кмета на Каварна “кратка лятна програма” ще продължи с концерти на друга една легенда - “Скорпиънс”, на “Аксепт” и наскоро нашумелите “Мастърплан” - или, с други думи, за всекиго по нещо.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *