Едуард Олби работи с Явор Гърдев в Народния театър

|
Едуард Олби, който е в България от вторник, се срещна днес с журналисти на пресконференция, организирана от Народния театър.
Там от есента ще се играе пиесата на американския драматург "Козата, или коя е Силвия", постановка на Явор Гърдев. Олби е в България до понеделник, това е първото му посещение в страната ни. Той ще работи по постановката заедно с режисьора и актьорите през този период, както и две седмици преди премиерата, когато отново ще пристигне у нас. С много хумор и самоирония бяха изпълнени отговорите му на журналистическите въпроси, както и краткото представяне на пиесата. "Зрителите и критиците в Америка бяха шокирани от нея, обявиха я за скандална и безобразна, от което аз съм много доволен".
Поради непознаването на езика и театралната ситуация в България, той се доверява изцяло на избора на Явор Гърдев за актьорския състав. "От това, което видях днес, мисля, че актьорите са прекрасни. Те изглежда разбират за какво става дума в пиесата и въпреки това не се отказват да играят в нея."
На пресконференията присъства и Марта Коание, пожизнен почетен председател на Международния театрален институт - ITI. Тя се интересува силно от театралните процеси в страната ни, посещавала я е 16 пъти, като първият е през 70-те години. Тя до голяма степен допринася за гостуването на драматурга в България.
Едуард Олби сподели, че не за пръв път гледа свои пиеси, поставени на неразбираеми за него езици. Той държи да получи превода на пиесата си за одобрение, преди тя да бъде поставена, като се интересува не от преводача, който е работил, а от крайния резултат - самия превод.
На въпроса как да се накарат младите хора да се интересуват от театър, Олби отвърна: "Трябва да се образоват хората в областта на изкуството. Да се водят да слушат класическа музика, да видят велика картина, да прочетат страхотна книга, да гледат театър. Мисля, че липсата на образованост в изкуството е истинският проблем, поне в моята страна е така. Вярвам, че ако хората се образоват, ще започнат да обръщат внимание на изкуството, ще се интересуват от него."


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *