„Елада Пиньo и времето” в спектакъл на Малко театро

|
Най-новият проект на Малко театро – Унгария театралният пърформънс „Елада Пиньo и времето” събра овациите на Прегледа на малцинствените театри, който завърши на 6 март в Будапеща.
Представлението на „Малко театро” е направено по нашумелия роман на бургаската писателка Керана Ангелова „Елада Пиньо и времето”. Автори на адаптацията са Керана Ангелова и Габриела Хаджикостова. Музиката е дело на Николай Иванов – ОМ, музикант, художник и артист.
„Самобитният философско-лиричен текст на Керана Ангелова, един магически роман, е хроника на необикновена съдба. Книга за живота, която разтърсва човека. Магически текст, който ни издига над ежедневието и кара да повярваме, че животът е чудо...”, обяснява Габриела Хаджикостова – режисьор и изпълнител на текста, за което тя получава Голямата награда за женска роля на прегледа в Будапеща.
Литературният текст е преведен на унгарски, без специфичните думи и местни изкази. Той е адаптиран за сценична изява от Керана Ангелова и Габриела Хаджикостова, заедно с консултанта Ищван Наги. Спектакълът съчетава изразните средства на словото, музиката и рисуването в творческо съзвучие и изящни импровизации. Публиката е развълнувана и на крака дълго аплодира.
„За нас „Елада Пиньо и времето” - това е генетичната памет на българите за преживяванията, за усещанията на света, за отношението помежду ни, за това какво можем да предадем на децата си, за една нова Европа и за това как българинът ще се впише в нея и дали ще има памет откъде е тръгнал”, споделя още Хаджикостова емоцията на създателите на този спектакъл.
Самата тя от 19-годишна е в Унгария. Там е завършила Театрален институт в Будапеща, после преподава и играе в държавен театър, който напуска преди три години, за да отдаде цялата си енергия на „Малко театро”. Тук целият репертоар е български, но спектаклите са двуезични.
„Когато думите не стигат, идва българската песен. В нея има древна сила, кодове”, смята Габриела. Тя казва, че в Унгария през годините я спасява от носталгията и трудностите именно българската песен, както и мириса на козунак, който баба й от Троянско е месила, цветята на двора – а това е България. Споменът за всичко българско я прави щастлива.
Мечтата на творците сега е да направят турне с „Елада Пиньо и времето” в Унгария, а след това – и в България.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *