Есенна доза класика в корейски стил в НМА

|
Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” бе мястото, на което този четвъртък – 25 октомври от 19 часа чуждестранните студенти от Корея проведоха поредния благодарствен концерт в Консерваторията към преподавателите си, на които дължат своето музикално образование.
Събитието под надслов „есенен благодарствен концерт” е израз на признателността на корейските студенти за подкрепата и любовта, с които техните учители ги даряват. Това не е първата подобна изява на студентите от Корея – всяка година те изливат благодарността си в музикални откъси от симфониите и ариите на големите класици.
Изтънченост и финес струеше от балните рокли на няколкото девойки и прилежно костюмирания младеж, които всъщност поднесоха музикалните есенни изненади на публиката. Нежни искри прехвърчаха между музикантите и ценителите на класиката – предимно корейци, част от преподавателите на Консерваторията, студенти по Кореистика в СУ „Св. Климент Охридски” и студенти в НМА.
Със сигурност първото впечатление на българската част от почитателите на музикалното образование и изкуство и ентусиастите да видят корейските изпълнители на класическия жанр, е точността, с която е известен корейският народ. Точно в 19:00ч., за колкото беше обявен, концертът започна с тържествено приветствие и няколко топли думи, отправени към преподавателите в НМА. Истински силно впечатление прави и отдадеността на корейските студенти към музиката, към музикалното образование, ентусиазмът им да свирят и пеят, сериозното отношение към това, с което се занимават. Любовта, с която го правят, тръпнещите в очакване на отзиви лица, вълнението и смутените усмивки, нямаше как да не предизвикат бурните ръкопляскания на публиката. Завидният майсторски поглед на все още учащите се, но амбицирани и упоени от тази силна страст – музиката, спомогна концертът да се превърне за младата част от публиката от едно експериментално посещение на някакъв концерт в уникалната възможност да се отпуснеш, да релаксираш, да се отдалечиш поне за малко от следите на неуморното ежедневие и да преживееш нов тип емоция, завладяваща цялото съзнание главоломно и някак толкова бързо.
В рамките на два часа залата беше озвучена от симфониите и ариите на Моцарт, М. Равел, Г. Пучини, Г. Русини, П. Кристочов и др. И като музиканти, усвоили добре своите уроци, корейските студенти съумяха да предадат по частица от внушенията, които изпълненията им носят. Накараха публиката да почувства това, което те самите влагат като емоция при всяко свое излизане на сцената.
В залата се носеха ту нежни звуци от струните на цигулка, сякаш саундтрак към любовен филм, относим към романтичното кино на 19в., ту силни, отвлечени тонове от пиано, спомнящи страховитата музика към най-напрегнатия момент от трилър. Флейтата пък направо отнасяше в онази така близка на всички ни картина на игрива закачка на поляната, отрупана с есенни листа и…малко тъга, сълзи в очите. За сметка на това оперното пеене връщаше съзнанието направо в реалността, там – пред специфичните, красиви гласове на две от девойките – бъдещи оперни певици.
За закриване корейските студенти бяха подготвили изпълнение на традиционна корейска песен, която да послужи за тяхното искрено „благодаря” към професионалистите от НМА, при които те имат честта да се обучават. А за да се задоволят капризите и на най-малките от публиката, и за да отправят своя жест на добросърдечност, студентите бяха организирали и малък банкет с типично корейски ястия, навярно непознати дотогава за повечето от посетилите концерта.
 

Янислава МоневаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *