Започна фестивалът за независимо американско кино

|
За пореден път в София се провежда So Independent Film Festival – фестивал за американско независимо кино. Тази година той продължава до 6 ноември. Програмата на фестивала можете да видите на страницата му. Освен прожекции, So Independent Film Festival предлага и възможност да посетите лекции и творчески работилници, където гости от САЩ, професионалисти в правенето на кино, ще споделят своя опит.

Един от най-обсъжданите филми на фестивала тази година, а може би и този, който ще се превърне в негова емблема, е „Конспираторът” (“The Conspirator”) на Робърт Редфорд. И има защо – този филм е толкова силен и въздействащ, че едва ли може да се намери причина човек да не го гледа.
Филмът представя процесите по осъждането на единствената жена, обвинена в убийството на Ейбрахам Линкълн. Мери Сърат (Робин Райт) е изправена пред съда след току-що приключилата война между Севера и Юга. За неин защитник е назначен младият и амбициозен адвокат Фредерик Айкън (Джеймс Макавой), на когото му предстои битка, тежка почти толкова, колкото тези, които е водил през войната – и не по-малко противоречива от морална гледна точка.
Айкън не може да се примири с нелепата участ да защитава онази, която е донесла толкова голямо зло на цялата нация. Съдията, както и останалите участници в процеса, прилагат сляпо изкривените си разбирания за справедливост, които се оказват в ущърб на Мери Сърат. В същото време адвокатът е изправен пред сложна ситуация: ако защити обвиняемата и спечели делото, ще бъде дамгосан като онзи, който подкрепи убийцата на президента. Ако изгуби делото, това ще сложи край на току-що започналата му кариера на юрист.
Докато сюжетът ни показва затрогващата и трагична история на Мери, Айкън взема нещата в свои ръце и прави своя избор. Той дава всичко от себе си, за да получи осъдената това, което заслужава – справедливост. С това той предизвиква многобройни скандали в съда и губи скъпи приятелства и професионални връзки.
Става ясно каква е конспирацията, но това историята го знае. Впечатлява начинът, по който всичко е представено. Разбира се, сюжетът е силен сам по себе си, но тук става въпрос и за качествени сценарий, режисура и заснемане. Сценографията, между другото, е на Калина Иванов, една от специалните гости на фестивала тази година. Може би актьорската игра е леко пресилена на моменти, но дори това подхожда на патоса на епохата.
„Конспираторът” е човешка драма за ценности и принципи, които нашето време не познава. Не знам дали е заради чара на отминалите векове, но този филм омагьосва, въвлича и не те оставя докато не разтърси емоционалния ти свят.
Предстоят прожекции на „Конспираторът” на 29 октомври от 18,30 ч и на 30 октомври от 21 часа в Дома на киното.

Друг филм, прожектиран в първия ден от So Independent Film Festival 2011, е „Аертон Сена” (“Senna”). Това е документален филм, посветен на живота и смъртта на Аертон Сена да Силва – може би най-великият пилот в историята на Формула 1, трикратен световен шампион с 41 победи и 63 пол пъзишъна.
Филмът преминава през многобройните моменти на слава на Сена. Живот, изпълнен с висока скорост, много емоция и страст, докарали целия свят до екстаз. Но Айртон Сена не е просто машина за победи. Този филм показва ценности, които вече са отживелица в състезанията – Сена се състезава за победа, но тя на всяка цена трябва да бъде постигната с уважение към съперника. Той говори още за вяра, за подкрепа, за приемственост. Желанието му за победа никога не е било по-голямо от честта му.
Не може да бъде подминат и трагичният момент на смъртта му, която разтърсва целия свят през 1994 г. Въпреки това е по-важно, че на света е съществувал този полу-бог, почти безпогрешен състезател и достойна личност, вдъхновила толкова хора през годините.
Филма можете да гледате на 4 ноември в Синема Сити.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *