За вредата от тютюна

|
Последната премиера за сезона в театър "Сълза и смях" е на Елена Панайотова, която предлага поглед към Чехов като автор на комедии.
Обединени в едно са "Мечка", "Предложение" и "За вредата от тютюна" - трите кратки пиеси, които самият Чехов нарича "шеги" (откъдето и пълното име на спектакъла "За вредата от тютюна и други шеги"). Трите ги свързва моментът на влюбване и съпътстващото го "оглупяване". Елена Панайотова подчерта, че представя комедийната страна на творчеството на Чехов без да го иронизира, а чрез сетиновстта на нашето време коментира най-непреходното в човешката природа.
В работата си режисьорката използва като изразно средство и един съвременен танц, който обаче чудесно предава страстите, които се разгарят на сцената. Танго хореографията е нейна лична заслуга, а консултант е Чавдар Крумов от "Tango Sofia". Дори да звучи странно на пръв поглед, на сцената единението между драматургията на Чехов и танго елементите изграждат солидна основа, от която актьорите лесно достигат своята публика. Кратки по същността си и категорични в изразителността си, трите пиеси са едновременно различни и допълващи се, задържат с лекота вниманието на зрителя и подклаждат интереса му.
В тази постановка всичко е изпипано. Прецизните движения, овладяното актьорско присъствие на сцена, балансирането между Чеховото време и съвремието ни, обедняването им във вечните житейски въпроси. Изпипани са и сценографията и костюмите на Анна Кирилова - семпли и в същото време идеално вписващи се в органичната цялост на спектакъла.
Александра Сърчаджиева доказва, че в творческата си кариера е поела в посока "нагоре". Интерпретацията на Наталия от "Предложение" е възхитителна - с точната доза истеричност, пределно изразителна и убедителна. Партнира й Явор Борисов, също в чудесна форма.
"Гвоздеят на спектакъла" е монологът "За вредата от тютюна", изпълнен от Владимир Пенев. Можем да кажем и "черешката на тортата". Защото постановката на Елена Панайотова е жива, плътна, осезаема трактовка на Чехов, не само със специфична музикалност, но и със свой аромат и вкус - които остават дълго на небцето с приятното усещане от добрата комедия.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *