За втора година сезонът на Южното Черноморие се открива с фестивала “Огън и море”

|


Изложби, музика и уникален нестинарски празник събират артисти и общественици в Община Царево следващата седмица


На 31 май Община Царево ще посрещне гостите за второто издание на фестивала “Огън и море”. Вдъхновители и инициатори на събитието са кметът на Царево Георги Лапчев и едни от най-добрите приятели на Южното Черноморие – артистичното семейство на скулптора Евгени Йонов и Белослава.

Тази година “Огън и море” ще подари на жителите на Община Царево скулптурна композиция, дело на Павел Койчев. В първия ден от програмата на фестивала, 1 юни, в музея в Царево ще бъде открита и уникална изложба с най-голямата колекция от пафти и накити в България, която ще гостува на града цяло лято.

Празникът на 1 юни няма как да бъде същият без специалното участие на всички деца от района, които ще имат възможността да се включат в конкурса за детска рисунка, организиран от “Огън и море”. Победителите ще бъдат избрани от жури, съставено от художниците-гости на фестивала.

Вечерта на първи юни на площада в гр. Царево ще има концерт с артистите на Монте Мюзик – Михаела Филева, Били Хлапето, Майкъл Флеминг-Lexus и VenZy.

Изцяло в духа на фестивала, първият ден от него ще завърши с огнено шоу, което ще срещне гостите на площада с красотата на една от най-въздействащите стихии, символ на цялото събитие – огъня.

Сред гостите на фестивала ще бъдат скулпторът Павел Койчев, художниците Божидар Йонов, Иван Мудов и Ясен Згуровски, музикантите Любо Киров и Живко Петров, създателят на проекта Like.Bulgaria - Николай Тонков-Бен и много други приятели на морето и огъня.

Във втория ден от фестивала гостите ще рисуват и ще подарят своите творби на музея в гр. Царево, където от миналото първо издание са изложени картините на Белослава и Орлин Павлов.

Финалната вечер на събитието, на 3 юни, е посветена на големия нестинарски празник в с. Българи, по време на който Ути Бъчваров също ще твори, но в областта на изкуството, което владее до съвършенство – кулинарията. Неговите вкусни произведения ще могат да бъдат опитани от всички присъстващи.

По този начин фестивалът “Огън и море” ще даде един цветен, музикален, вкусен и различен старт на новия сезон за Южното ни Черноморие, което чрез събития като това се превръща в своебразен център на изкуството и предпочитано място за срещи на артисти и общественици.

Вторoто издание на “Огън и море” се провежда по европроект и се финансира изцяло със средства от Европейския съюз.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *