За четвърта поредна година Община Бургас финансира археологически разкопки на Минералните бани

|
За четвърта поредна година Община Бургас отделя средства от бюджета си за подпомагане на археологическите проучвания на древния град Акве Калиде - Термополис. През 2011-а те са 30 000 лв.
Археологическото лято на Минералните бани започна вчера. Ръководителят на разкопките Цоня Дражева съобщи, че тази година ще се работи основно по локализиране и разкриване на крепостната стена около Термополис.
Междувременно Министерство на културата определи границите на археологическия резерват при Минералните бани. Става въпрос за терен с размер 36 декара, където се намира древният град с прочутите терми, посещавани от византийските императори Юстиниан Велики и Константин Погонат, българския кан Тервел, латинските рицари от Четвъртия кръстоносен поход, султан Сюлейман Великолепни.
Община Бургас желае да превърне това място в туристическа атракция. Паралелно с археологията, в района на Минерални бани започна изграждането на нов спортен басейн. Кметът Николов успя да се пребори и за прехвърляне на запустелите терени на здравното министерство в полза на Община Бургас. Там ще бъде развита база за спорт, балнеолечение и рекреационен туризъм.
Когато Община Бургас осигури първия транш за проучвания на Минералните бани през 2008 г., това бяха първите разкопки там от 30 години насам.
 

По материали на Община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *