Знаменитият филм „Ана Каренина” на Соловьов част от програмата на „София филм фест на брега”

|
Осмото издание на „София филм фест на брега” ще се проведе от 11 до 19 март 2010 г., стана ясно на 4 февруари на нарочна пресконференция, в която взеха участие Йорданка Ананиева – зам.-кмет „Култура и образование” при Община Бургас, Йорданка Ингилизова – представител на „София филм фест” за Бургас, проф. Георги Дюлгеров – художествен директор на Фестивала и Борислав Чакринов – Директор на ДТ „Адриана Будевска”.
В тазгодишното издание на „София филм фест на брега” ще бъдат представени 20 игрални филма и програма от късометражни филми „Jameson”, като прожекциите ще са в кино „Тракия”. Запазва се традицията всички български филми на фестивала да бъдат представени лично от творците, а тази година това са: „Зад кадър” на проф. Светослав Овчаров и „Европолис: Градът на делтата” на Костадин Бонев.
На фестивала отново ще се присъдят три награди „Сребриста чайка” – за игрален филм – награда на журито, на публиката и за късометражен филм. Изборът на призьор за късометражните ленти от програма „Jameson” ще се определи чрез гласуване на зрителите и на журито. Ще бъде спазена традицията Бургаският духов оркестър да свири старинни валсове на откриването на големия „София филм фест” в София, а дни след това и на площада пред Община Бургас за откриването на Осмото издание на фестивала в града.
Тази година акцент в кинофестивала е знаменитият филм на Сергей Соловьов – „Ана Каренина” сниман 14 години. Самият режисьор е един от очакваните гости на Осмия „София филм фест на брега”. В програмата са включени още 10 филма балканско кино. Очакван е филмът на талантливия германски режисьор Фатих Акин, когото бургаската публика познава от „Музиката на Истанбул“ и „На прага на рая“. Сега в афиша е включена най-новата му лента „Храна за душата”. Публиката ще има възможност да види и призьорa на тазгодишния фестивал в Кан - „Бялата лента – една немска детска история” на австрийския режисьор Михаел Ханеке. „Сън” на вече печелилия награда от бургаския фестивал корейски режисьор Ким Ки Дук също влиза в програмата, както и „Прислужничката“ на чилийският режисьор Себастиан Силва, израелският „Ливан“ на Самуел Маоз, иранският „Запази спокойствие и брой до седем“ на Рамин Лавафпур и още няколко специално подбрани ленти, които ще станат ясни за зрителите дни преди фестивала.
„София филм фест на брега” е организиран от Община Бургас, „Арт фест”, ДТ „Адриана Будевска”, под патронажа на кмета Димитър Николов. Фестивалът стартира през 2003 г., като част от големият „София филм фест”. Негов художествен директор е проф. Георги Дюлгеров. По традиция събитието се провежда през март и стартира три дни преди края на големия фестивал в София и дава възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до най-новото и най-доброто от българското и световното кино
 

По материали на Община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *