Знаци на вечността по пътя към Европа

|
На 30 юли в скулптурния парк на Министерство на външните работи бяха изложени творбите от проекта „Каменни знаци в чест на интеграцията ни с Европейския съюз“.
Проектът е организиран от Фондация „Арт Център Илинденци“ и новосъздаденият Държавният културен институт с подкрепата на МВнР. Скулптурите на двама европейци и трима българи стават постоянна част от експозицията в изложбения парк.
Арт Център Илинденци съществува вече от осем години, като до сега създадените от творците скулптури могат да се видят само там - в подножието на Пирин, над село Илинденци, на 155 км от София и на 10 км от Сандански. От 1998 г. Арт центърът се ползва за провеждане на скулптурни симпозиуми, семинари и пленери. Повечето от създадените в него творби са разположени в центъра на селото. На ежегодния международен пленер са гостували големи имена на монументалната пластика като Хироуки Окомура, Синджи Сакаи, Патриция Лейтън и др.
Композицията на Херберт Длоухи. Снимка © Гергана СтойчеваБлизо месец трима млади български скулптори - Антония Ангелова, Камен Старчев и Огнян Читаков, заедно със световноизвестните си колеги Габриеле Бергер (Австрия) и Херберт Длоухи (Германия) са работили върху мащабни композиции от камък в базата на Фондацията. За пръв път творби, създадени в Арт център се изнасят извън неговите граници. За „каменните знаци“ говори акад. Светлин Русев, който ги нарече „знаци на вечността, оставени много преди да решим да тръгваме към Европа. И чрез тези млади хора съдбата ни дарява с миг от вечността.“ Скулпторът Иван Русев, съпредседател на „Илинденци“, окачестви скулптурите като „символ на реалното взаимодействие с творци от Европейската общност“. Младите творци бяха приветствани и от министър Соломон Паси.
Докато в Народното събрание се рискува скорошния ни прием в Европейския съюз, Министерството на вътрешните работи от своя страна предоставя възможност на гражданите да разгледат изложбата, посветена на Евроинтеграцията. Желаещите могат да посетят скулптурния парк на МВнР всяка събота и неделя, както и в празничните дни, от 10 до 22 часа.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *