Иван Динков посмъртно лауреат на наградата “Димчо Дебелянов”

|
С връчване на Националната литературна награда “Димчо Дебелянов” за 2005 г. приключиха Димчовите поетични празници (12-13 август), организирани от Дирекция на музеите и къща-музей “Димчо Дебелянов” в родния град на поета Копривщица.
Празниците започнаха на 12 август с откриването на художествена изложба с картини на художниците Маруся Филчева и Цветко Балев. Вечерта в салона на читалище “Хаджи Ненчо Палавеев” се състояха представяне на издателство “Жанет-45” – Пловдив, и рецитал на актрисата Белла Цонева под наслов “Човекът и поетът Иван Динков”. Г-жа Цонева сподели свои мисли за житейския и творческия път на Иван Динков, който бе неин съпруг.
Сутринта на 13 август многобройни почитатели на Дебеляновата поезия, граждани и гости на Копривщица, се поклониха на гроба на поета в двора на църквата “Успение Богородично”. Тук лежат тленните останки на Димчо, пренесени от Демир Хисар (днес Русокастро, Гърция) през август 1931 г. Пак през август три години по-късно (през 1934 г.) е открит и прочутият надгробен паметник на поета (скулптурата на чакаща майка, седнала на прага на копривщенска порта), изваян от проф. Иван Лазаров, голям почитател на Дебеляновото творчество.
По-късно в “двора с белоцветните вишни” бе представена книгата на Иван Пехливанов “Несравнима Копривщице моя”, а вечерта пред стотици посетители се състоя литературно-музикалната композиция “Димчо Дебелянов - рицарят на поезията”, изпълнен от Пенка Кунчева, Георги Киров и барда Славимир Генчев, както и рецитал на Белла Цонева по стихове на Дебелянов и Иван Динков.
За илюстрация ще цитирам само два Иван-Динкови куплета:
 
Пък и всичко е до знак набрано.
Пък и всичко прави равен сбор.
След смъртта на Димчо Дебелянов
ангелите вече нямат хор.
 
Мъжка слабост е да търсиш предлог
за голям и шумен рецитал.
Нашият живот е само превод
на един познат оригинал.
 
В краткото си слово при обявяването на лауреата на националната литературна награда “Димчо Дебелянов” за 2005 г. Славимир Генчев каза, че Иван Динков е един от най-талантливите съвременни български поети и продължител на Димчо-Дебеляновата поетична традиция – с дълбокия драматизъм на своята поезия, с високия си социален и граждански патос, с твърдо отстояваните в живота и изкуството нравствени и морални императиви. “Иван Динков бе изрекъл знаменитата фраза, че поезията е вдовицата на живота. Перифразирайки го, бих казал, че поезията е безсмъртието на Иван Динков”, завърши той.
Наградата – картината от художника Йордан Шентов и красив плакет с образа на Дебелянов, бе връчена от директорката на Дирекция на музеите в Копривщица Искра Шипева на вдовицата на поета Белла Цонева.
 

Дойчо Иванов, уредник на къща-музей “Д. Дебелянов” - Копривщица
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *