Иван срещу Иван в клуб Бялата ръкавица?

|
Който е пропуснал да отпразнува Ивановден през суровия януари тази година сега има възможността да присъства на поетичен Ивановден в края на април. Двама Ивановци, които могат както да покръстват, така и да вещаят апокалипсис с поезията си, ще застанат един до друг и ще премерят ръста си. А той - и физически, и поетически - съвсем не е от средните!
Елате на 26 април от 18:30 часа в клуб "Бялата ръкавица" към арт-център "aлтера" и списание "алтера" (бул. "Драган Цанков" 36, в сградата на Интерпред, последна спирка на трамвай № 18) и вижте как Иван се съизмерва с Иван в пет тура:

 • Първи петли

 • Горещо пладне

 • 3.14

 • Шест без десет

 • Около полунощ

 •  
  ИВАН ХРИСТОВ
  ***
  Първо дойде Зевс
  и победи Кронос.
  После дойдоха тълпите
  и закрещяха:
  "Хляб и зрелища!"
  После дойде Христос
  и рече:
  "Ако ти ударят едната страна
  обърни и другата."
  После дойдоха тълпите
  и закрещяха:
  "Разпни го!"
  Накрая дойде поетът
  и каза:
  Déjà vu!
  Вече видяно!
   
  Роден съм през 1978 г. в гр. Борово, Русенско.
  През 1996 г. завърших Националната Априловска гимназия в гр. Габрово, профил "Култура, естетика, изкуствознание", а през 2002 г. - българска филология в СУ "Св. Климент Охридски".
  През 2001 г. излезе първата ми стихосбирка "Сбогом, деветнайсти век".
  През 2002 г. получих за нея националната награда "Южна пролет" за поезия.
  През 2004 г. излeзе втората ми стихосбирка - "Бдин".
  Мои стихове са публикувани в сп. "Литературата", в "Литературен вестник", във в. "Сега", в. "Капитал" и др.
  От началото на 2005 г. съм редовен докторант в секцията по история на новата и съвременна българска литература в Института за литература към БАН.
  Основател съм на музикалната група "Палеонтолозите" и съосновател на музикалната група "Гологан".
  През 2005 г. излезе първият ми музикален албум "Опит за запомняне".
   
   
  ИВАН ЖЕЛЕВ
  Обичам насилието над себе си. Сблъсък между ума и сърцето , между полукълбата на мозъка ми. Без огън - няма светлина, без искра - огън, без сблъсък - искра. Сблъсъкът е зачеването на светлината - звездите са атомни бомби. Разбира се, няма нищо по-гордо от импотентността.
  Не се страхувам (чак толкова) от изпепеляващата глупост на младостта - наивност, ентусиазирано отчаяние - вледенява ме единствено поезия, която не взривява.
  За литературата: след публикуването на Евангелието - великите книги са велики заблуждения, които събуждат като фалит. Обичам пукнатината между човека и природата - там се крие гущера на поезията.
  За себе си : Иван Желев е марка евтино вино, вино за работници и скитници, влюбено в евтините ресторанти, където само хората са скъпи.
   
  Роден съм в Ямбол на 21.02.1964 в семейство на родители. Учил съм в МГ с променлив успех. Завършил съм ВИАС в София, където и прописах. Издал съм две книги - "Ангел и Оазис" - 1995 и "Без Пепел" - 2005. Засега съм жив и здрав, както и Биляна, и сина ни Искрен. Останалото е битов будизъм.


  Коментари (0)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *