Избраха проекта за паметник на поетесата Петя Дубарова

|
Вече е ясно как ще изглежда паметникът на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в интернет и двудневни обсъждания на журито, в които участваха и авторите на идейните концепции, на 28 януари бе обявен победителят в конкурса за паметник на именитата поетеса.

Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков (1-ви в гласуването с 1403 гласа и журито) и „отразява най-точно духовността на Петя”. Това сподели майката на поетесата Мария Дубарова по време на пресконференция, провела се в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, в която са изложени всички участващи в конкурса произведения.

В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, членовете на журито и представители на инициативния комитет за изграждане паметник на Петя Дубарова.

На второ място се класира творбата на Бойко Митков, а третото място бе отредено на Георги Георгиев. Поощрителна награда бе връчена на Красимир Яков.

Кметът Николов награди отличените творци и заяви, че е доволен от от големия интерес и силното участие в интернет- гласуването. „Съвпадението на оценката от журито и резултата от гласуването в интернет за първото място говори за това, че е избран най-сполучливият и най-достоен проект”, допълни още Димитър Николов.

Конкурсът за избор на проект бе проведен при пълна прозрачност и широка публичност. Оценяването на проектите бе извършено от 7-членно жури в състав проф. Митко Динев от Съюза на българските художници, арх. Маргарита Бъчварова от Съюза на архитектите в България, Николай Дубаров – главен художник на община Бургас, Мария Дубарова – майка на поетесата Петя Дубарова, Елица Дубарова – уредник в Дом-музей „Петя Дубарова” и председател на Инициативния комитет и Весела Йорданова – директор на общинска дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността”.

Седмият участник в журито бе общественият глас на хората, гласували по интернет и в БХГ „Петко Задгорски”. Участие в интернет-гласуването са взели повече от 10 000 граждани от страната и чужбина, а обсъждането на журито се проведе при отворени врати, за да може всеки, съпричастен с кампанията, да присъства.

При своя подбор журито е следвало критерии като начин на представяне, ситуиране на определеното място, връзка със средата, внушение, душевност и др.

Паметникът на поетесата Петя Дубарова ще бъде разположен на най-подходящото за това място - в Морската градина на Бургас, до този на Христо Фотев и ще гледа към морето.
 

По материали на Община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *