Известни лица се включват отново в Националния ден на природните паркове на WWF

|
Дипломати, популярни актьори, музиканти и журналисти се включват в ежегодната инициатива "Национален ден на природните паркове" на международната природозащитна организация WWF, която се организира за четвърти път на 14 май. Акцията е в партньорство с Глобул и администрациите на 11-те природни парка в България.

«Посланиците» на природните паркове ще се включат на място като доброволци в почистването и обновяването на инфраструктурата и местата за отдих в 11-те природни парка на България.

Временно изпълняващата длъжността посланик на Великобритания в България г-жа Катрин Барбър, журналистите и водещи Ники Кънчев, Симо от „БГ Радио”, Христина Балинска и Венелин Петков от bTV ще помагат в Природен парк Витоша на Дендрариума, Драгалевски манастир и в село Бистрица.

Посланикът на Румъния в България Н. Пр. г-н Антон Пакурецу ще присъства в Природен парк Персина в Белене, на брега на Дунав.

Вокалистът на „Гравити Ко.” Явор Захариев и композиторът Славчо Лобошки ще помагат в Природен парк Беласица край Петрич.

Рапърът Биг Ша и композиторът Теди Генев ще бъдат посланици на Природен парк Златни пясъци край Варна.

Поп певицата Тони Димитрова ще помага в Природен парк Странджа.

Актьорът Валери Йорданов ще участва отново в Природен парк Врачански Балкан.

Синоптикът на bTV Станислава Цалова ще бъде отново доброволец в Природен парк Рилски манастир.

Актьорът от Русенския театър „Сава Доброплодни” Венцислав Петков ще бъде посланик в Природен парк Русенски Лом.

Юристът Ася Николова ще помага в Природен парк Шуменско плато.

Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои недобросъвестни посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка.

Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над 1000 доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата.

При третото издание през май 2010 г. близо 3000 доброволци събраха над 15 тона отпадъци, участваха ремонтирането на туристическата инфраструктура и в изграждането на мостчета по някои от най-популярните маршрути.

Повече подробности за сборните пунктове и началните часове на Национален ден на природните паркове може да намерите на http://wwf.bg
 
Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.
 

По материали на WWFКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *