Изгониха един приятел от моята къща

|
След BBC и RFI вече не излъчва на български. Вместо него се появи „Фокус”. Официалният сайт (http://www.rfi.bg/) обяснява със заплашителен тон – ставало дума за партньорство, който не вярва щял да понесе „нашата принципна реакция... в рамките на българското законодателство”. Посланикът на Франция, доста директно за един дипломат, обяснява:
Няколко последователни посланици водеха разговори с властите радиото да получи честоти и в Пловдив, Варна и други големи градове. Но за съжаление, въпреки дадените обещания, така и не можахме да получим никакви честоти извън София. При тези условия беше ясно, че рано или късно този момент ще настъпи, защото е изключително скъпо да се поддържа едно такова радио, дори и за столица като София. Съжалявам, че фактите са такива, но ще ви дам пример с Румъния. Там RFI успя да получи честоти в големите градове и продължава да съществува. (http://www.econ.bg/news86025/article172570/chestotata_na_rfi_e_prodadena_za_skromna_suma)
С други думи, не е само поредната съмнителна финансова операция (както бе и с „Нова Европа”), а поредна стъпка за прогонване на сериозна чужда медия. RFI имаше изключително силни културни програми, за мен бе чест и удоволствие да гостувам понякога в тях и знам, че бяха правени компетентно, с вкус и безкористно. Освен „Христо Ботев”, след свиването на ФМ Класик, единствено по RFI можеше да се слуша симфонична музика, е, един път в седмицата, но „Кой ти го дава”. А и не само симфонична.
Случайно или не, унищожаването на RFI съвпадна с псевдодебата около бъдещия (?) референдум за новините на турски. За него имам едно предложение – да се допълни референдума с въпрос – трябва ли да се излъчва българското футболно първенство. А и други предавания. (Признавам, че копирам предложението от разказа на Чавдар Ценов „Реклама в рекламата в рекламата”.)
И така, да се готви Deutsche Welle. А може би за компенсация ще можем да чуем „Говорить Москва!”
 

Николай АретовКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *