„Източни пиеси” с Голямата награда в Анже

|
За 22-ра поредна година на фестивала „Premiers Plans” в Анже, Франция се състезават европейски дебютни филми. На 31 януари българският филм „Източни пиеси” на режисьора Камен Калев спечели Голямата награда на фестивала (поделена), която включва финансова подкрепа за разпространението на наградения филм във Франция. Генерален директор на фестивала в Анже е Клод-Ерик Поару, директор на паневропейската верига Европа Синемас, към която е и Домът на киното.

„Източни пиеси” откри на 11 януари в София и на 29 януари във Варна новия сезон на инициативата „София Филм Фест за учащи” при препълнени зали. Домът на киното в София и Зала „Европа” на ФКЦ във Варна са част от веригата Европа Синемас, и сред целите на тези културни центрове е реализиране политиката на авторитетната европейска организация за промоция на европейско кино сред младежка аудитория. „Източни пиеси” откри на 16 януари новия сезон на „София Филм Фест на път” в Русе, отново с препълнена зала и ще участва в международния конкурс на предстоящия 14-ти международен София Филм Фест.

Всяка година в официалната селекция на фестивала „Premiers Plans” в Анже се представят 80 европейски дебютни филма, разделени в пет секци – европейски игрални дебюти, европейски късометражни дебюти, френски късометражни дебюти, студентски филми и европейски анимоционни филми. Тази година освен 9-те европейски пълнометражни творби бяха представени и 6 френски дебюта. Две допълнителни секции включват извънконкурсни филми – „свободен стил” и „следващ кадър”. Журито и публиката присъждат на своите фаворити награди, чието парично изражение получава френският дистрибутор на филма за разпространението му във Франция. „Източни пиеси” на Камен Калев и „La Pivelina” на Тиза Кови и Райнер Фримел спечелиха Голямата награда на журито за европейски игрален филм през 2010 година.
 

По материали на София Филм ФестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *