Инициативата “Български павилион” на биеналето във Венеция

|
Седем европейски града между Берлин и Ереван са свързани в мрежата АТЛАНТИС посредством международен културен обмен и взаимодействие в сферата на съвременното изкуство.
В дните преди откриването на на 54-то международно биенале във Венеция, мрежата ще представи работата си с проекта АТЛАНТИС `11. Темата на събитието е “Власт и съвременно изкуство”.
АТЛАНТИС `11 е част от проекта HEICO – наследство, идентичност и комуникация в европейските практики на съвременното изкуство. Проектът представя културното отражение на идентичността в партниращите си страни и тяхното политическо и културно наследство. Чрез серия от уъркшопи и конференции в различните държави, участващи в проекта АТЛАНТИС `11, ще бъде осъществен обмен на куратори и артисти. HEICO подпомага този обмен чрез осигуряване на резиденции в Пловдив (България), Ереван (Армения), Тбилиси (Грузия), Братислава (Словакия) и Кишинев (Молдова).
От 1 до 5 юни изложбата АТЛАНТИС `11 ще представи различни произведения и дейности от страните-партньори в “Collegio Armeno Moorat Raphael” на “Palazzo Zenobio” във Венеция. От видео инсталации до пърформанси и дискусии, ще бъде подложена на изследване темата за взаимоотношенията между властта и съвременно изкуство.
Гост кураторите на изложбата АТЛАНТИС `11, Емил Миразчиев и Якоб Рачек са поканили артистичния колектив R.E.P. (Киев) да реализира специално за събитието пърформанса "Място, на което няма и да бъдеш повече (тресене)", който интерпретира историята с българската (не) видимост на Венецианското биенале с участието на традиционна фолклорна певица.
По покана на сдружение “Изкуство днес” ще се представи инициативата "Български павилион". Проектът предлага алтернатива на спорадичните български участия във Венецианското биенале чрез създаване на критическа платформа за реализация на различни артистични активности. Проектът привижда павилиона като символична, ефимерна и подвижна структура и поставя под въпрос историческите взаимоотношения между власт и изкуство, национално и интернационално представяне.
На 2 юни от 19 часа може да се присъедините към дискусията “Добро управление? Лошо кураторство!” с част от инициаторите на "Български павилион": Светлана Куюмджиева, Десислава Димова, Вера Млечевска, Весела Ножарова.
АТЛАНТИС `11

Изложба АТЛАНТИС `11: 1-5 юни 2011, 10 – 18 часа

Панел дискусии: 2-3 юни 2011, 19 часа

Откриване: 1 юни 2011, 19 часа

Collegio Armeno Moorat-Raphael, Palazzo Zenobio, Dorsoduro 2596, Venezia
 

По материали на сдружение “Изкуство днес”Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *