Интернет навлиза в театралната зала с “ТвояЗавинаги”

|
На 13 април е дългоочакваната премиера на “ТвояЗавинаги” – спектакълът, в който родният театър се среща и преплита с интернет, театралното се среща с виртуалното. Новата постановка е с изключително съвременна тематика и се появява в резултат на масовото отчуждаване на хората един от друг и все по-силните заместители на “живата връзка по между им” в лицето на интернет.
Автор на текста е небезизвестната Мария Станкова, а режисьор е носителката на множество театрални награди - Веселка Кунчева. Проектът за постановката печели конкурс за финансиране от Столична Община, измежду близо осемдесет други заглавия. Това е и първата теaтрална постановка, която има собствен блог в интернет пространството. Адресът на блога е http://tvoiazavinagi.blogspot.com/ и там всеки може да проследи репетиционния процес, поднесен във формата на разказ.

В “ТвояЗавинаги” ще разпознаем обичаните от публиката актьори - Мая Бежанска, Вяра Коларова, Румен Гаванозов, Мариета Петрова и Мила Коларова, които навлизат смело във виртуалното пространство и много скоро губят представа, къде е границата между релното и нереалното.

Основен герой в “ТвояЗавинаги” е измисленото, анонимното, нереалното, което всъщност е отражение на реалния живот. Илюзорно е и пространството на сцената, което се внушава чрез новаторски похват за пресъздаване и прожектиране на сцени от нереалния живот, виртуалните лица на героите, виртуалните им мечти и желания.

Интернет заместителите на комуникацията като Skype, Icq, Facebook, всякакви форуми и чат пространства отдавна са неделима част от ежедневието на хората. Режисьор и автор са провокирани от съвременния проблем и се заемат с не леката задача да го разгледат от близо и да потърсят евентуален изход и решение.

Един от етапите, през които минава текстът, е издаването му под формата на новела “Мрежата”, включена в последната книга на авторката – “Скука”. Музиката пък е дело на Христо Намлиев от рок група “Herman`s Wolf Band”.

Премиерата на “ТвояЗавинаги” е на 13.04.2010г на сцената на Столичен Куклeн театър, салон Янко Сакъзов (на бул. ”Янко Сакъзов” зад Дарик радио). Билетите за постановката се пускат в продажба с цена 10 лв., a за ученици, студенти и пенсионери - 7 лв. Можете да ги намерите на касата на Столичен Куклен театър и в интернет на http://bgbileti.com/.

Младият екип на постановката в лицето на режисьорката Веселка Кунчева планира още една, предварителна среща на театъра с интернет. Предстои първата театрална on-line репетиция, която ще се случи в реално време и ще може да се гледа от потребителите в интернет. За повече информация кога и къде точно ще се случи това, можете да следите блога на ТвояЗавинаги.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *