Камен Калев е първият носител на наградата “Стоян Камбарев”

|
На 19 април в "София лайв клуб" фондация "Стоян Камбарев" връчи първата си годишна награда за изкуство. Първият носител на наградата стана Камен Калев, който вече спечели не малко награди за филма си "Източни пиеси". На церемонията той получи статуетка, изработена от художника Кольо Карамфилов, почетна грамота и 3000 лв. парична премия.

Първите номинирани бяха Камен Калев, Камен Донев, Тома Марков, Явор Гърдев и Бора Петкова. Наградата се връчва от фондация "Стоян Камбарев", учредена през ноември 2009 г. от приятели и съмишленици на рано напусналия този свят театрален режисьор. Една от основните цели на фондацията е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци в областта на изкуството чрез ежегодно връчване на награда „Стоян Камбарев” за оригинален и нетрадиционен поглед в изкуството и за безспорно високо и забележително постижение.

Наградата е само една и ще бъде определяна чрез явно гласуване от членовете на Управителня съвет, чийто председател е вдовицата на Стоян Камбарев - Деси Тенекеджиева. Всяка година членовете на Фондацията ще излъчват 5 номинирани творци (тези, които са събрали най-много точки от всички предложения).

Награденият творец може да бъде представител на всяка една област от изкуството без ограничение - театър, кино, музика, литература, живопис, визуално изкуство и др.
Други цели на Фондацията "Стоян Камбарев" са опуляризирането и съхранението на живота и творчеството на Стоян Камбарев; изработване и поддържане на уебсайт www.kambarev.org; издаване и разпространение на DVD със спектакли, интервюта и други материали за Стоян Камбарев; подготовка и заснемане на документален филм за него; възстановяване на последния театрален спектакъл на Стоян Камбарев – "Три сестри" от Антон П. Чехов и професионалното му заснемане.

Някои от допълнителните дейности на Фондацията са организиране на национални и международни специализирани курсове, пленери, уъркшопове, литературни четения, фестивали и други за млади творци в областта на изкуството, подпомагане на творци в неравностойно социално положение, както морално така и финансово.

Стоян Камбарев (1953 - 1998) е един от емблематичните театрални режисьори на 90-те, доказал своя безспорен талант както у нас, така и в чужбина. Неговото име се свързва с налагането на една нова и модерна естетика в театъра, изваждаща на преден план новото мислене за театралното пространство. Това е творец, за когото театърът беше издигнат в култ и беше превърнат в тотално изкуство.


Безспорните му хитове "Завръщане у дома", "Музика от Шатровец", "Черна дупка", "Майката", "Януари", "Три сестри" предизвикваха фурор на всички сериозни български и международни театрални фестивали.

Стоян Камбарев е носител на много театрални награди, сред които наградите "Аскеер" и "Икар" за режисура. Името му се свързва и със създаването на Малък градски театър "Зад канала", както и с възраждането на Варненския Драматичен Театър.

През 2008 г. се навършиха 10 години от смъртта на Стоян Камбарев. По този повод беше учредена фондацията на негово име. Сред учредителите са драматургът Елин Рахнев, художникът Кольо Карамфилов, актьорите Самуел Финци и Бойка Велкова, режисьорите Димитър Гочев, Бойко Богданов, Георги Михалков и Милена Кънева, театроведите Никола Вандов, Kремена Димитрова и Василка Бумбарова, операторът Иван Тонев, продуцентът Димитър Гочев, артдиректорът Мариета Ценова, режисьор-аниматорът Мина Милева, културологът Георги Лозанов, бизнесмените Светлин Нейнски и Емилия Груева и финансистът Румен Цонков.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *