Карнавална група от Китай е атракцията в тазгодишното издание на “Сурва” в Перник

|
На 29 януари (петък) в 16:30 часа в Конферентната зала на Двореца на културата в Перник кметът на общината Росица Янакиева и представители на Федерацията на Европейските карнавални градове ще открият XIX Международен фестивал на маскарадните игри «Сурва» 2010.
Точно в 18:00 часа със зрелищно огнено шоу на открито,
конница и маскарадни групи от цял свят, пред Двореца на културата ще бъде дадено символичното начало на тазгодишното издание на фестивала.
За първи път в историята на Международния фестивал на маскарадните игри, карнавална група от Китай ще участва в програмата. Трупата е от град Гуейян, град в Китай, административен център на южната провинция Гуейджоу. Намира се на около 1100 м. надморска височина. Гуейджоу е мястото, където се произвежда известния в цял Китай ликьор Маутай. Друга характерна особеност на провинцията са покритите мостове, построени от народността на дунгите, наричани зимни и летни мостове.
Аншун Граунд опера” е фолклорна група, много известна в околностите на град Аншун, провинция Гуейджоу в Китай. Групата представя най-жизнените, самобитни и хуманни традиции в региона. Има над 600 годишна история, води началото си от времето на династията Минг. Участниците на “Аншун Граунд опера” танцуват върху земята, без сцена, затова се наричат “Опера върху земята”. Изпълнението им има символичен смисъл, представлява молитва за благоденствие през новата година.
“Аншун Граунд опера” има множество участия в чужбина: в САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Япония, Корея. През 2005 година, когато известният филмов режисьор Zhang Yimou снима филма “Дългото пътуване”, кани състава да вземе участие в снимките.
На фестивала в Перник групата ще изпълни т.нар. “Битка при Тонгуан”. Сюжета разказва за времето на династията Хан. Као Као (един от тримата царе) убива Ма Тенг и двамата му сина. Тогава Ма Као, най-големият син на Ма Тенг изпраща армия от 500,000 воини, за да отмъсти за семейството си. Као Као е разгромен при Тонгуан. Той избягва в гората, Ма Као стреля по него с копие, но уцелва едно дърво. Као Као успява да избяга в гъстата гора.
До момента участие във фестивала са заявили 14 групи от чужбина, сред които Франция, Италия, Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, Беларус, Хърватска, Словения и др.
 

По материали на Община ПерникКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *