“Класиците” в Дома на хумора и сатирата

|
Месец преди Международния ден на музеите – 18 май – Домът на хумора и сатирата в Габрово предлага на своите посетители една впечатляваща изложба. Наречена е "Класиците" и е посветена на 150-годишнината на музейното дело в България.
В най-обширната зала на Дома са изложени 59 живописни платна и 10 скулптури на родните класици в изобразителното изкуство – художниците Владимир Димитров – Майстора (1882-1960), Златю Бояджиев (1903-1976), Стоян Венев (1904-1989), Наум Хаджимладенов (1894-1985), Дечко Узунов (1899-1986), Давид Перец (1906-1982) и скулпторите Венелин Антонов и Янко Павлов (1888-1974).
Изложените творби представляват ярка панорама на постиженията в българското изобразително изкуство от началото и средата на XX в., на характерните особености, теми и стилове в двата жанра – живопис и скулптура. Творбите са част от фонда "Хумор на народите" на ДХС, който вече наброява над 52 000 художествени произведения на изобразителните изкуства от цял свят. Над 1 200 са само живописните творби от български и чуждестранни автори, събирани в продължение на 30 години. От родните художници-класици с най-многобройни колекции във фонда присъстват Стоян Венев (с 42 живописни творби и 144 рисунки и карикатури) и Наум Хаджимладенов (с 52 живописни творби и 15 рисунки).
В изложбата "Класиците" до "Портрет на Ст. Венев" от Майстора могат да се видят картините на самия Стоян Венев, разкриващи труда и бита на българския селянин – "Сватба", "Мъжко хоро", "Пъдар и пастирка", "Мечкар", "На реката", "Крадене на мома" и др. Дълбоко познаване на народния бит и душевността на българина личи в творбите на Златю Бояджиев "Две погребения", "Война и мир", "Отиване на работа", "Пейзаж от Кърджалийско". Самоковският майстор и ученик на Мърквичка Наум Хаджимладенов е представен с любимите си сцени от градския живот – "Семейно щастие", "Разходка", "Флирт", "Тоалет", "Цирк", "Сузана и старците" и др. Обявеният от ЮНЕСКО за художник на хилядолетието Дечко Узунов внася много настроение с творбите си "Шопите на Елин Пелин" и "Дон Кихот без Санчо Панса", а "Войнственият петел" на Давид Перец допринася със своя колорит за цялостната живописна атмосфера на експозицията. Много добре се вписват в нея пластиките "Пижо и Пендо" и "Даскалът, попът и кметът" на един от пионерите на скулптурната карикатура у нас – Янко Павлов, създал характерни типажи от различни социални слоеве. Вниманието на любителите на хумора и шегата привличат и скулптурните композиции на Венелин Антонов "Хитър Петър" и "Габровец".
Подбирайки едни от най-стойностните творби от своя художествен фонд, някои от които непоказвани досега, Домът на хумора и сатирата предлага на жителите и гостите на Габрово уникалната възможност да се насладят на оригиналните платна и пластики на известните наши художници, определящи облика на българското изкуство от началото и средата на XX век.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *