Книга разкрива истината за холестерола

|
Холестеролът и неговото вариране – понякога много висок, друг път драстично понижен, е тема, която ни занимава ежедневно. Всички се притесняваме дали се храним правилно и дали водим достатъчно здравословен начин на живот, защото знаем, че ако нивото на холестерола в нашия организъм не е според нормите – значи нещо не е наред със здравето ни. Д-р Малкълм Кендрик оспорва напълно всички тези твърдения на учени, лекари и фармацевти в световния бестселър „Голямата измама с холестерола” (ИК „Изток-Запад”).

Всеки от нас, който се интересува от своето здраве, е чел, слушал или е бил консултиран от здравно лице, че не бива да яде мазни и тежки храни, да пие алкохол, да натрупва голямо количество калории в организма си. Ако не спазваме тези и още куп съмнителни предписания от страна на лекари, фармацевти и журналисти, високият холестерол ни е в кърпа вързан. Дали това наистина е така?

Голямата измама с холестерола” ни разкрива безброй примери и статистически данни от близкото и не чак толкова близко минало, които оспорват напълно обществено приетите норми, свързани с холестерола. В книгата д-р Малкълм Кендрик се противопоставя изцяло на „холестеролната хипотеза” и я обявява за абсолютно невярна. Ако повечето лекари основават своите твърдения за холестерола на бръснача на Окам (най-разпространеното наименование на принципа за простотата в науката и основен инструмент на логичното и рационално мислене), авторът на „Голямата измама с холестерола” обяснява този феномен с чисто и просто сребролюбие от страна на фармацевтичните компании, лекарите и голям процент от съвременните учени.
С книгата си докторът постига грандиозен ефект – чрез пробуждане на съвестта, излагане на фактите и развенчаване на един модерен мит, който коства живота на милиони.

*

„Бъдете нащрек. Може би най-силният предразсъдък в научните изследвания – Светият граал на изследователя, ако щете – е убеждението, че накрая най-простите решения са правилните!”
Д-р Малкълм Кендрик
 

По материали на "Изток-Запад"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *