Кой е Вертер?

|
Плакат за концертаТрадицията повелява по Коледа да се веселим, да припяваме със закачливите коледни песни по радиото и да пръснем цяло състояние за подаръци и празненства. Понякога, обаче, е възможно човек да се наслади на празниците като се обърне към себе си и потърси вътрешния си мир и глас.

С една нетипична за коледното настроение програма, организаторите от Модо ще ви предложат алтернатива на празничната суета. Младите музиканти Грета Мутлу (цигулка), Елица Богданова (виола), Атанас Кръстев (виолончело) и Венета Нейнска (пиано) ще изпълнят: Малер – Клавирен квартет в ла минор, Бетовен – Струнно трио в Сол мажор и Брамс – Клавирен квартет в до минор, “Вертер”.

Концертът ще се проведе на 27 декември от 19 часа в Евангелска църква “Д-р Лонг” в София на ул. Г.С. Раковски №86 (срещу операта). Входът е по желание, а след концерта ще имате възможност да се запознаете с изпълнителите на по чаша вино. Резервации можете да направите на info@modo.bg или 0894760154. 

Музикантите

Грета Мутлу е завършила престижния Музикален институт в Кливланд, САЩ, и е получила Артист Диплома от Глен Гулд Скуул в Торонто, Канада, като студентка на Пол Кентър. Носителка е на многобройни награди от национални и международни конкурси в България и чужбина. Изявите й като солист и камерен музикант включват концерти у нас, както и във Франция, Германия, Чехия, Канада и САЩ. През 2005 г. г-ца Мутлу е отличена с Диплома за високи артистични постижения от Министерството на културата.

Работи с Леонидас Кавакос, Леон Флейшер, Джеймс Бойд, Михаил Гуревич, Кеворк Мардиросян, Олех Криса, Скот Сент-Джон, Бари Шифман и Джоуъл Смирнов. Понастоящем, Грета Мутлу следва магистратура в университета Карнеги Мелън в Питсбърг, САЩ, в класа на Андрес Карденес.

Виолистката Елица Богданова е носителка на бакалавърска и магистърска степени от Училището за музика и театър "Гилдхол" в Лондон, Англия, по съвременна и барокова виола. Там е била студентка в класовете на Александър Земцов, Рейчъл Робъртс, Джейн Роджърс и Павло Безносюк. Тя е възпитаничка на Националното Музикално Училище “Л. Пипков” в София.

От 2012 насам Елица свири в бароковите ансамбли Ла Серенисима и Лондонски Хенделов оркестър, с които е концертирала в някои от най-престижните зали на острова - Роял Албърт Хол, катедралата “Кентърбъри”, Кадоган Хол, както и новогодишни и великденски концерти в Уигмор Хол.

Понастоящем Елица е в класа на Гюнтер Пихлер в консерваторията Кралица София в Мадрид, Испания, като член на струнен квартет Калисто.

Челистът Атанас Кръстев е възхваляван за своя “красив, тембрист, чувствителен звук” (в. “Култура”, София). През сезон 2013-2014, освен че концертира активно, той е студент в "Escuela Superior de Musica Reina Sofia" в Мадрид, където работи с Проф. Наталия Шаховская. Атанас притежава бакалавърска и магистърска степени от Национална музикална aкадемия “П. Владигеров” като студент на Проф. Анатоли Кръстев.

Атанас е участвал в редица майсторски класове с някои от най-изявените музиканти на нашето време, включително Албан Герхард, Роберт Коен, Янг Чанг Чо, Мария Клигел и Томас Деменга. Покойният Проф. Янош Щаркер казва за Атанас, че “той притежава всички дадености, за да израстне като музикант от най-висока класа”.

Атанас изнася рецитали и концерти като солист на оркестри на най-отговорните сцени в България, както и из цяла Европа и Бразилия. Работил е с диригенти като Васил Казанджиев, Емил Табаков, Пламен Джуров, Карлос Морено, Оливър Гилмор, Жак Мерсие и други.

Венета Нейнска получава бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. В последствие учи с Джоун Хавил в Лондон и Училището за музика и театър „Гилдхол“. Участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле.

Тя участва и печели редица конкурси за пианисти в света. Сред наградите й са: Първа награда на Седмия конкурс за пианисти в Ларнака, Кипър; Втора награда от конкурса “Кристофър Дюк” в Уотфорд, Великобритания; Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия; Трета награда от конкурса “Александър Тансман” в Лодз, Полша.

Носителка на Почетната стипендия “Габриел Меклер”, както и подкрепа от и City of London Trust. В момента Венета Нейнска е артистичен директор и вдъхновител на всички проекти на Модо България.

 

По материали на организаторите Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *