Коко Шанел – две жени

|
Новата премиера в Театър 199, преименуван с указ на президента на "Театър 199 - Валентин Стойчев", е постановката на Възкресия Вихърова "Коко (Coco Chanel)".
Силно емоционален спектакъл за жената, направила революция в модата и в женския свят през 20. век. Въпреки че на сцената излизат две актриси, това по същността си е моно-спектакъл, визуализирал многоликата женска душа. Имаме от една страна желязната Цветана Манева - в черно, от друга страна пластичната Ася Иванова - в черно и бяло. Можеха да са в двата ъгъла на ринга или от двете страни на барикадата, но те са в главата на една жена. Велик дизайнер, шеметно издигнала се Пепеляшка, la femme fatale - в края на краищата, просто на една жена. Поглед към Коко Шанел отвътре - това е постигнал текстът на сръбската драматуржка Саня Домазет. Преди някой да си зададе въпроса от къде този интерес към личността на "законодателката на модата", творческата биография на Саня показва, че това е по-скоро интерес към известните жени в световен мащаб (пиесата "Фрида" за живота на художничката Фрида Кало няколко сезона се играе с голям успех в Белград). Много различен от подхода на жълтите издания, подходът на Домазет се ровичка в изтерзаните ъгълчета на "обекта си", за да оголи без абсолютно никакъв свян едно женско сърце.
Спектакълът на Възкресия Вихърова е приятен за гледане и вълнуващ по кинематографски начин. Въздейства като лента от големия екран, нещо забележително, особено предвид малката сцена на Театър 199. Която тази вечер прелива от перли (заживели втори живот като дамски накити, след като влюбената в тях Шанел ги налага по подиумите). Цялата сценография на Зарко Узунов (решена, логично, в черно и бяло) е изпипана до съвършенството и детайлността на дамски будоар в комбинация с елегантна строгост.
Представлението е премерено кратко, стегнато и наситено. Цветана Манева може да се опише само с една дума - великолепна. Помитащото й излъчване от сцената и удоволствието да се слуша как играе с глас, се допълват от безспорния талант на младата Ася Иванова (ето най-накрая обявена за "талантлива" актриса наистина да се окаже такава). Без фалш, бе излишъци и недостиг, тандемът на актрисите представи актьорска игра par exellence.
Накратко, спектакълът "Коко" е точно това, което може да се очаква от добре написана биографична книга - интересен, задържащ вниманието, с бонус добра режисура и висша класа актьорско майсторство.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *