Кулинарна пиеса – наслада

|
На 29 ноември Театърът на Българската армия представи последната си премиера за тази гонина. "Събота, неделя, понеделник" е под режисурата на гост-режисьора Андрей Аврамов.
Пиесата на големия италиански актьор и талантлив драматург Едуардо де Филипо е комедия, основана на традицията в неаполските семейства в неделя да се поднася специалитетът "рагу по неаполитански". Приготовлението му започва още от съботата, а в понеделник отекват последствията от случилото се в последния ден на седмицата. Главният герой в пиесата всъщност е семейството - с всичките му недостатъци и качества, изрисувани с много топлота и любов. Де Филипо се вглежда във взаимоотношенията между хората в това семейство, във всяко едно семейство и в неговата пиеса проблемите, които възникват, са следствие единствено на неразбиране, а не на липса на любов.
Мащабна пиеса, с много герои, представление по-дълго от два часа, по време на което на сцената се приготвя истинско рагу (ароматът се усеща в залата) - все отличителни неща. Но най-отличителните са великолепната игра на актьорите, сред които блести Меглена Караламбова. Тя прави великолепна роля, истинска от край до край, пламенна, въодушевена, твърда и мила - една изключителна актриса играе изключителна жена. Партнират й Иван Добрев, Мирослав Косев, Пламена Гетова и Вълчо Камарашев - истинска наслада за зрителя, който може да оцени най-висшата класа на актьорската школа. Много добре се представят и по-младите актьори, като неотразимия Георги Къркеланов, както и тези, които правят своя дебют на професионална сцена.
Музиката към спектакъла е дело на Кирил Дончев - в духа на италианските канцонети той прави иронично намигване към съвременността с приятната закачка с хита на Риана "Umbrella". Разкошни са сценографията и костюмите на Нина Пашова, които пренасят действието в светла и просторна къща, която може да е както в Италия, така и в България - режисьорът е избегнал налагането на типична италианска атмосфера. А с това пиесата става още по-близка до зрителите в софийската театрална зала, тъй като това неаполитанско семейство може да е всяко едно семейство, навсякъде. Което, за щастие, означава, че рецептата на драматурга за отпращане на буреносните облаци, надвиснали над групичката хора, а именно - вглеждане в другия, вслушване в другия, разбиране и - разбира се - любов, е валидна и по нашите географски ширини.
 
В това може да се уверите на 2, 6 и 14 декември, когато постановката ще се играе в Театър на Българската армия.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *