Летящ старт за ON! Fest

|
Откъде да започна с представянето на втория ден на ON! Fest? На 17 септември се случваха толкова много неща, че е трудно дори да се споменат всичките. Той беше рекламиран като най-мащабния младежки фестивал у нас, но привлече далеч не само млади хора.
Идеята на ON! Fest е да бъде платформа за всичко онова, което вълнува младите хора днес, както и за алтернативна и улична култура. За целта имаше графити, музика на живо, екстремни спортове, танци, всякакви игри и компютърни технологии, а вечерта - и парти. Тазгодишното издание на фестивала за манга, аниме и японска култура Анивенчър също е част от ON! Fest.

Чудесно е, че по интересен начин могат да бъдат представени толкова различни неща, всяко от които се е превърнало във феномен през последните 20 години. Особено когато пред теб са професионалисти и истински ентусиасти, а специални гости са легенди като Brus & Soten (графити) и Tim "Livewire" Shieff (паркур).
За практикуващите екстремно колоездене беше приготвен big air bag, над който те можеха да правят трикове, докато не след дълго тупнат нежно с главата надолу върху балона със сгъстен въздух. По-късно беше изградена и скейт рампа, а през целия ден имаше демонстрации по паркур - това са онези хора, които се премятат, превъртат и скачат по паркове и парапети с такава лекота, сякаш гравитацията е нещо, което тях въобще не ги засяга. Имаше изпълнения на едни от може би най-добрите фрийрънъри в страната, които определено заинтригуваха публиката и даже предизвикаха мъничко завист у нея.
Току до тях десетина творци създаваха шедьоври по стените с флакони в ръка. Те участваха в конкурса за графити, резултатите от който ще станат ясни на третия ден от фестивала. Повечето произведения бяха тематични - свързани с празника на София. В рисуването се включиха известните графити художници Brus & Soten, а двама български райтъри, популярни в графити средите - Ster и Goat, ръководиха работилници, където позволиха на всички, които имат интерес към това изкуство, да разберат как точно се правят онези яки неща, които виждаме по стените, и да си нарисуват нещо шарено с флакон в ръка.

През целия ден имаше музика на живо. Подборът на групите на сцената беше чудесен - непопулярни български изпълнители, които обаче имат нужда само от едно чуване, за да им станеш фен. Изборът на място за сцената обаче явно не беше толкова добър, защото през целия ден така и никой не посети сцената. Концерт без публика не е много вдъхновяващо събитие. Жалко наистина, защото групите си заслужават - а в съботния ден те бяха Nemo, 7edem, Saltriver, Weil, Response, ЗОНА, Adibas, Q-Check, DA Small Tragoediaz, Ajabez, Nomadia.

За сметка на това дансингът беше пълен почти през цялото време. Майсторите от Street Dance School “The Center” обучаваха професионални танцьори, както и всички, които обичат да танцуват, в различни хореографии на съвременния уличен танц. Интересна гледка са петдесетина души, които за половин час научават триминутен сложен танц, а после го изиграват като един. Особено когато изглеждат като излезли от някой американски филм за гангстери. Хубавото на хип-хоп танците е, че движенията им просто следват тялото ти и има достатъчно място за импровизация и свобода на изразяването. А и е много красиво да ги гледаш изпълнени от уж случайно събрала се тълпа. Танцьорите от The Center заслужават едно голямо сваляне на шапка за уменията си. Е, и танцовата площадка имаше нужда от почивка, по време на която се проведоха лекции за стила на обличане на уличните танцьори и за историята на хип-хопа.
С удоволствие бих искала да коментирам частта с компютърните технологии и игрите, но признавам, че ми липсват основните познания за целта. За сметка на това, хората, които ги имат, се бяха събрали на конференция на тема компютърни игри. А в рамките на фестивалното пространство това, което мога да кажа, е че имаше едни хора, които се занимаваха с тунинг на компютри (overlock), а други хора играха заедно на разни компютърни игри.

Що се отнася до игрите, имаше двубои по различни игри с карти и настолни игри. От по-«динамичните» игри мой любимец си остава "Guitar Hero". Не мога да пропусна и представянето на дрифт автомобили, както и симулаторите за шофиране.
Шестото издание на Анивенчър имаше какво да предложи на любителите на всичко японско. Имаше уроци по калиграфия и оригами, щандове с продукти на японската култура, изложба на рисунки, възможност да облечеш юката (традиционно облекло). Беше направен гейша хаус в рамките на фестивала. Из цялото фестивално пространство се разхождаха гейши и, като цяло, странно облечени хора, носещи котешки ушички или опашки на Пикачу, или странни готик аниме рокли. Един от любимите ми моменти на Анивенчър беше възможността да участваш в създаването на комикс заедно с другите посетители на фестивала.
А ако това не ти допада, можеш да погледаш работата на професионалните комикс артисти. От Анивенчър бяха организирали и търсене на съкровища, с което да предизвикат посетителите. В първия ден бяха проведени два конкурса - за аниме рисунка и за AMV. Anime Music Video представляват кратки музикални клипове със сцени от определено аниме, монтирани от феновете. Той предизвика бурни реакции и вълнение сред публиката, която за един час видя смешни, тъжни, трогателни и откровено идиотски клипчета.
Вечерта доброто настроение беше усилено от партито на HMSU. Третият ден на ON! Fest - надявам се, също толкова динамичен и забавен, предстои.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *