Любов и вино, вино и любов – нови антологии на издателство „Дамян Яков“

|
На 8 декември в зала 9 на НДК, като част от програмата на Софийския международен панаир на книгата бяха представени две поетични антологии на издателство „Дамян Яков“ - „Любовни знаци. Българска любовна лирика“ и „In vino veritas. От Цанко Церковски до Бойко Ламбовски“.
Великолепно изработени в полиграфическо отношение, книгите са много подходящ подарък за Коледа или Нова година. Но не само външността им е впечатляваща – в тях са включени произведения на бележити български поети от Възраждането до наши дни.
Актьорите Петър Петров, Арсения Иванова и Явор Борисов четяха избрани произведения от книгите, а с не по-малко прекрасни изпълнения Мария Мирчева (пиано) и Иван Кръстев (цигулка) внасяха повече аристократизъм в представянето на антологиите. Поетът Атанас Звездинов, съставител на „Любовни знаци“, сподели, че при съставянето на сборника не е имал пристрастия, тъй като смята българската литература за единна и неделима. Марияна Фъркова, съставител на „In vino veritas“, разказа за дългия път до излизането на сборника – първоначално е събрала и подготвила произведения, посветени на алкохола, след това е формирала втора част с произведения, споделящи радостта от пиенето. В трета част т подготвила бележки за авторите – не с традиционно представяната биографична информация, а с бележки за това, кой какъв алкохол пие, с кого и как. В крайна сметка отпечатаната антология се е лишила от част от по-старите произведения, за сметка на такива от по-съвременни автори.
В края на премиерата издателят Дамян Яков благодари на всички автори, включени в антологиите (част от тях бяха в залата) и обяви, че дългият път на правенето на тези книги завърша не с тяхното отпечатване, а с това тяхно представяне пред публика. И както е редно – всичко завърши с коктейл, с бели и червени вина.
 

Книгите можете да закупите от страницата на издателство „Дамян Яков“ и от книжарница „Български книжици“.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *