Московският сити балет представя “Ромео и Жулиета” на Прокофиев у нас

|
 

 

romeo-juliet-3Ромео и Жулиета” е една от най-интригуващите балетни постановки, смятана днес за част от съкровищницата на класическия балет. Драматичният спектакъл, разказващ най-известната любовна история на всички времена, ще бъде представен на българска сцена от известната руска балетна трупа „Московският сити балет”.

Ценителите на балетното изкуство у нас, ще могат да видят уникалния спектакъл на 24 ноември в София в зала 1 на НДК, на 26 ноември във Варна в Дворецa на културата и спорта и на 27 ноември в Бургас в Държавната oпера. Билетите варират от 30лв. до 90лв. и могат да бъдат купени от мрежата на "Ивентим".

Премиерата на балета, поставен за пръв път от Леонид Лавровски, с Галина Уланова в ролята на Жулиета, е в Санкт Петербург на 11 януари 1940 година на сцената на Маринския театър. Музиката е на Сергей Прокофиев, която по художествената си стойност и силата на емоционално въздействие не отстъпва на Шекспировата трагедия.

Московският сити балет” ще представи постановката за първи път в България. Над петдесет балетисти ще разказват, чрез завладяващ танц и музика,  за фаталната обреченост на любовта и невъзможността тя да се реализира в света на враждуващите фамилии. Автор на хореографията и постановката е Виктор Смирнов-Голованов, бивш солист на Болшой балет и създател на Московския сити балет. В главните роли ще се превъплътят някои от известните руски балетни артисти - Талгат Коджабаев, Лилия  Орекхова, Андрей Журавлев, Анна Ижанова и Юлия Журавлева. Действието се развива в тринадесет сцени, под съпровода на музиката на един от най-великите композитори на 20 век Сергей Прокофиев.

romeo-juliet-2

romeo-juliet-1


По материали на Арт СтудиоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *