Музеите отварят врати тази нощ

|
Над 60 музеи и галерии в цялата страна ще участват в Нощта на музеите на 14 май. В цял свят ще работят до късно музеи от над 47 държави. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Към нея традиционно се присъединяват и много от българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите си.
Пълната програма за Нощта на музеите – 2011 можете да видите тук.
Нощта на музеите се провежда в навечерието на 18 май, когато се отбелязва Международният ден на музейното дело. Той се чества от 1978 г., по решение на Международния съвет на музеите, а инициатор е Москва през 1977 г.
 
Нощта на музеите в къща-музей “Иван Вазов” започва с откриване на клуб “Иван Вазов” в 19.30. Вече стана традиция най-старият български литературен музей, открит преди точно 85 години, да се вписва с оригиналните си и модерни програми в европейския проект “Нощ на музеите”.
Шестима от най-новите и успешни български поети: ИВАНКА МОГИЛСКА, СТОИЛ РОШКЕВ, СТЕФАН ИВАНОВ, ИВАН ЛАНДЖЕВ, КАМЕЛИЯ СПАСОВА И МАРИЯ КАЛИНОВА - ще четат СВОИ И СВОИТЕ ВАЗОВИ стихотворения. Преди тях, помежду тях и подир тях ще кънтят, звънтят и ехтят и песните на любимата група “ГОЛОГАН” в състав: АНДЖЕЛА РОДЕЛ – вокали, ИВАН ХРИСТОВ – кавал и вокали, ПЕТЪР ЧУХОВ – електрическа китара, ИВАН ВЪЛЕВ – бас китара и ГРИША МАНИКАТОВ – перкусии.
Къщата музей на Иван Вазов е отворена от вторник до събота. Приемното време е от 13 до 17 часа във вторник, сряда и четвъртък, и от 10 до 17 часа в петък и събота. Входният билет струва 3 лева, за ученици, студенти и пенсионери – 2 лева. Цената на беседата е 5 лева.

В Нощта на музеите на 14 май 2011, събота, от 19 часа до полунощ входът ще бъде свободен за посетителите на музея. Всички те ще имат възможност да си закупят и нови български книги от щанда на издателство “Жанет-45”, отворен специално за случая.
 
Галерия Credo Bonum ви кани да посетите изложбата "Трансгресии" по време на международната нощ на музеите и галериите.

В 20 часа на 14 май 2011 в пространството на галерията на ул. Славянска 2 (вход от ул. Бенковски) ще имате възможност да се срещнете с куратора на изложбата Вера Млечевска, която ще разкаже за авторите и произведенията, включени в нейния проект.

Изложбата „Трансгресии” продължава от 10 май до 7 юни. В нея участват автори от България, Дания, Финландия, Латвия, Хърватска, обединени от темата за съвместното обитаване и споделянето на общественото пространство, знаците и забраните, които го регламентират, сблъсъците и конфронтациите, които се появяват в резултат от това съжителство.

Художници: Светозара Александрова, Боряна Венциславова/Младен Пенев, Иварс Гравлейс, Викенти Комитски, Луиза Марган, Ерик Сикора, Лизе Скoу/Нис Рьомер, Пилви Такала
На 14 май галерия Credo Bonum ще бъде отворена за посещения до 23.00 часа.
 
Галерия „Средец” на Министерството на културата също ще се включи в инициативата с изложба на Свилен Блажев и в събота, 14 май, ще работи с удължено работно време - до 21:30 ч.
 
Галерия "Мисията" и дворът на сградата на Държавния културен институт ще бъдат домакини на две паралелни събития - изложба скулптура и проекти на младия скулптор Огнян Читаков в галерията, а в Скулптурният парк на МВнР - „Проект Аматерас” - изложба, част от която ще се подреди във фоайето на Киносалона на Министерството, посветена на ръчно изработената хартия.
След откриването на изложбата на Огнян Читаков ще бъде представен проектът на швейцареца Антони Бануарт „Tempography”. Започнат през 2003 г. заедно с шведския художник Магнус Аронсон, проектът за уникален визуален архив със статични видео кадри се развива и разраства като преминава през Лондон, Стокхолм, Сеул, Ханой. През 2010 г. проектът беше представен във Варна и Пловдив, което повлия на идеята за разгръщането му в креативна лаборатория на територията на СГХГ, чиито финален резултат ще бъде представен под формата на прожекция в Нощта на музеите в двора на Държавния културен институт.
 

По материали на организаторите

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *