Музите се развихрят в Созопол

|
На 1 септември в Созопол в програмата на празниците на изкуствата "Аполония" издателство "Сиела" имаше две премиери. "Улица без име" на на Капка Касабова и трилогията на Леа Коен "Съдбите на Ева" привлякоха сравнително малко посетители в залата на Художествената галерия - дали заради делничния ден или прекалено високия билет от 5 лв.
"Улица без име" бе представена от авторката, която прочете предисловието към английското издание на книгата и сподели: "Книгата започна изцяло като пътепис, а се превърна в нещо по-лично, пътуване във времето и пространството."
В "Съдбите на Ева", според думите на самата авторка, "има няколко исторически сюжета, обединени от една героиня, която обаче присъства дискретно и не се натрапва. Една от линиите в книгите е манипулацията на българското общество от служите на Държавна сигурност. Не съм търсила ексцентричност и скандалност." За книгите и Леа Коен говориха и Люба Кулезич и Михаил Неделчев.
Залата на театъра в Созопол бе препълнена от хора, дошли да видят великолепния моноспектакъл на Мариус Куркински по разкази на Николай Хайтов "Сътресение". Актьорът и режисьор не разочарова зрителите и въпреки непоносимата жега в задушния салон, игра с жар и плам.
Амфитеатърът бе мястото, където се вихри "Афро-българска стихия". Елица Тодорова и Стоян Янкулов свириха с музикантите от Буркина Фасо Мамаду Диабате и Луис Сану.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *