Наближава 17-ият международен филмов фестивал “София филм фест”

|
Плакат за фестивалаМеждународният филмов фестивал "София филм фест" (Sofia International Film Festival), смятан за едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 17-и път през месец март. Фестивалът, наложил  се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ фестивала (според сп. „Варайъти”) и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.

17-ият София Филм Фест ще се състои от 7 до 24 март 2013 в София и по традиция ще има специални издания в Бургас, Пловдив и Варна. Допълнителни програми от 1 март и след 25 март ще представят ретроспективи и паралелни събития.

Програмата ще съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в ежегодните фестивални рубрики: Международен конкурс за първи и втори игрален филм, Големите награди, Киното днес - Майсторите, Киното утре - Откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за късометражно кино, Кино и вино и други.

За 11 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в Конкурсната програма. Сред потвърдените филми са творби от България, Великобритания, Германия, Еквадор, Израел, Киргизстан, Латвия, Молдова-Германия и Румъния. Наградата е статуетка и парична премия от 5 000 евро.

За трета поредна година отново два български филма ще участват в Международния конкурс - „Цветът на хамелеона” на режисьора Емил Христов, носител на 4 награди от фестивала „Златна роза” 2012, между които и приза за най-добър филм, и „Джулай” на Кирил Станков.

Сред останалите заглавия са:

„Панихида” (Panihida) – Молдова-Германия, режисьор Ана-Фелиция Скутелнику

„Шаркия” (Sharkiya) – Израел-Франция-Германия, режисьор Ами Ливне

„Месец в Тайланд” (A Month in Thailand) – Румъния, режисьор Паул Негоеску

Мона (Mona) – Латвия-Исландия, режисьор Инара Колмане

Oh Boy – Германия, режисьор Ян Оле Герстер

„Празен дом” (The Empty Home) – Киргизстан-Русия-Франция-Великобритания, режисьор Нурбек Еген

„Порцелановият кон” (The Porcelain Horse) – Еквадор-Аржентина, режисьор Хавиер Андраде

Конкурсът за български късометражен филм на 17-ия София Филм Фест продължава традицията на Наградата Джеймисън, която 10 години провокира много млади кинематографисти в България да представят свои филми, а в не малко случаи - и специално да създадат творби за участие.

София Филм Фест се открива официално на 7 март в Зала 1 на НДК от 19,30 ч., със световната премиера на българския документален филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов, който отразява искрата на чистата любов към природата, разпалила пожара „Орлов мост” и цялото движение на млади хора към промяна в обществото ни. Закриването на международната програма е на 17 март отново в Зала 1 с българските премиери на номинираните за Оскар „Кон-Тики” на Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг (Норвежка гала на фестивала) и „Любов” на Михаел Ханеке („Златна палма” в Кан, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 номинации за „Оскар”, 4 Европейски филмови награди, вкл. за най-добър филм).

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата през 2013 г. освен „Любов” са още „Цезар трябва да умре” („Златна мечка - Берлин ’12) на Паоло и Виторио Тавиани, „Пиета” („Златен лъв” - Венеция ’12) на Ким Ки-Дук, „В къщата” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’12) на Франсоа Озон, Everybody in Our Family(„Сърцето на Сараево” – Сараево ‘12) на Раду Жуде.

Сред специалните събития на СФФ 2013 ще бъде гостуването на легендата Паоло Тавиани и съпругата му, художника по костюмите  Лина Нери Тавиани, които ще представят последният си филм „Цезар трябва да умре” и специална ретроспектива на братя Тавиани, организирана съвместно с Италианския културен институт. Паоло Тавиани ще получи лично Наградата на София за цялостния принос на братя Тавиани към киноизкуството. Повече информация за заглавията включени в тази програма очаквайте през февруари.

Наградата на София ще бъде връчена още на българския актьор Ицхак Финци и холандския режисьор Йос Стелинг. Фестивалната публика ще има възможност да гледа два филма с участието на Ицко Финци – класиката „Преброяване на дивите зайци” (1973, реж. Едуард Захариев) и премиерният „Вера” (2012, реж. Елизавета Боева). Йос Стелинг гостува за втори път на София Филм Фест, след като през 2008 г. бе председател на Международното жури и представи на публиката панорама от 7 свои филма. В рамките на СФФ 2013 зрителите ще видят най-новата му творба „Момичето и Смъртта” - история за невъзможната любов между руски учен и куртизанка.

През 2013 г. фестивалът ще отпразнува 20 години от организирането на първия Рок Филм Фест. По повод юбилея ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on a Wire”, „200 мотела” и „Последният концерт на Крийм”, както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys” (2011) на Джонатан Деми и „Дневник на Уудсток” (1994, реж. Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер). В навечерието на концерта на Роджър Уотърс в София и представянето на грандиозния мюзикъл „We Will Rock You”, изграден върху великите хитове на Queen, в партньорство със София Мюзик Ентърпрайсис ще покажем „Пинк Флойд: Стената” (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на „Куин в Будапеща” (1987).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *