Награда за най-добър български роман на годината на фондация Вик

|
Когато се заговори за поредната учредена фондация, особено в областта на литературата, много хора може би въздъхват "Пак ли, този път за какво?".
Може би си мислим, че има прекалено много награди за литература, много конкурси, фестивали, издавани сборници, романи, стихосбирки, които в края на краищата не дават очаквания резултат - да се чете (и купува) повече българска литература. През 2004 г. се учреди Фондация "ВИК" и нейната цел е именно да възвърне интереса на българските читатели към родната литература и в частност към белетристиката, да поощрява писателите и обединява литературните кръгове. Интересното в случая е, че тази фондация е създадена от Едуард Вик, роден в Канада, живеещ във Великобритания, където е завършил литература в престижния Кеймбриджки университет и е собственик на голяма европейска компания за преводи. На пресконференцията, проведена в Заседателна зала на Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 18 март, на която бе обявено учредяването на фондацията и стартирането на проект за награда за най-добър български роман, естествено възникна въпросът защо един чужденец иска да поощрява българската литература. Едуард Вик обясни, че България му е харесала много още от първия път, в който е посетил страната и оттогава се връща непрекъснато. Целта му е хората да започнат отново да четат български романи, та дори и по един на година и постепенно да се възвърнат тиражите от по 100 000, които една добра книга е продавала преди години. Може би този проект има шанс да се наложи като критерий за добра литература, от една страна имайки предвид условията, при които се избират номинираните романи, а от друга, наградата, която получава избраният победител. Поради желанието за пълна прозрачност и максимална обективност при оценяването на предложените творби, е създаден постоянен комитет от седем авторитетни личности - Боян Биолчев, Иван Гранитски, Недялко Йорданов, Раймонд Вагенщайн, Стефан Данаилов, Христо Друмев и Едуард Вик - председател. Този комитет излъчва четиричленно жури, чиито членове са различни всяка година и са достатъчно компетентни в областта на литературата, за да могат да дадат обективно мнение. Петият, решаващ глас на това жури, е колективният вот на читателите. Как точно ще гласуват читателите обаче може би подлежи на допълнително доуточняване, тъй като при варианта да се изпращат писма и имейли, гласуването за едно произведение многократно от един читател е напълно възможно. За момента са селектирани 28 романа, издадени през 2003 година от издателствата "Аргус", "Славена", "Народна култура", "Бон", "Световит", "Библиотека 48", "Български бестселър", "Ателие АБ", "Факел", "Пет плюс", "Булгарика", издателски център "Шалом", ИК "ПАН 96", "Хермес", "Жанет 45", "Труд", Лингеа ЕООД... Управителката на Фондация "ВИК" - Елена Скулева-Найденова, прикани издателствата и читателите да отправят и своите предложения за номиниране на роман.
На първи юни ще се съобщи състава на журито, а в началото на септември - и кои са шестте избрани книги, от които на първи ноември, Деня на будителите, ще се излъчи и победителят. Всеки от петте романа "подгласници" ще получи 1000 лв., а победителят - огромната за стандартите на подобен род конкурси парична награда от 10 000 лв., предложение за превод на английски и евентуално издаване на романа зад граница.
Едуард Вик сподели, че се надява тази награда да стане известен и сигурен критерий за читателите, когато искат да се ориентират относно добрите романи, излизащи в страната. Дали читателите обаче ще се доверят на оценката на журито, дали журито ще успее да е достатъчно компетентно, за да отсее неизбежните графомани от качествените автори, дали въобще поредната награда за литература, пък била и тя със солиден награден фонд, ще провокира интереса, четенето и, разбира се, продажбите на български романи - можем само да се надяваме на положителни отговори, докато чакаме обявяването на първия победител.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *