Наградите “Аскеер” бяха раздадени за 20-и път

|
20-ото издание на наградите "Аскеер" се проведе на специална церемония в Театъра на Армията снощи, 23 май. Призът за най-добро представление спечели постановката на Театър 199 "Валентин Стойчев" - "Приятнострашно" от Яна Борисова, поставена от Галин Стоев, който получи статуетката за режисура.
За водеща мъжка роля бе отличен Деян Донков за ролята на Ермолай Алексеевич Лопахин във „Вишнева градина” от Антон Павлович Чехов, постановка Крикор Азарян, Народен театър „Иван Вазов”.
"Вишнева градина" е част от трилогията (заедно с "Чайка" в Армията и "Три сестри" в Младежкия театър), заради която бе присъден посмъртно почетен "Аскеер" на проф. Крикор Азарян.
„Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство получи Йосиф Сърчаджиев.
Наградата за главна женска роля отиде при Ангелина Славова за ролята на Олга в “Nordost” от Торстен Бухщайнер в Младежки театър „Николай Бинев”. Режиьорката на “Nordost” - Василена Радева, получи награда за "Изгряваща звезда". За друга постановка под нейна режисура - "Грозният" в театър "София" - Невена Калудова бе отличена в категорията "Поддържаща женска роля".
Награда за поддръжаща мъжка роля взе Филип Аврамов за ролята на Игор Томски в „Дама Пика” по А. С. Пушкин, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”.
Народният театър "Иван Вазов" има две наградени представления - "Госпожица Юлия" за сценографията на Васил Абаджиев; и "Мизантроп" - за костюмите на Елена Иванова.
Асен Аврамов е композиторът, отличен с приза за театрална музика - за „Нирвана” от Константин Илиев, постановка Иван Добчев, Драматично-куклен театър „Константин Величков” – Пазарджик и за „Дама Пика” по А. С. Пушкин, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”.
Георги Господинов с "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" спечели "Аскеер" за съвременна българска драматургия.
Церемонията по сценарий на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов премина като своеобразен апел за осъзнаване състоянието и значението на културата в съвременната политическа и социална ситуация.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *