Найджъл Кенеди откри новият сезон на „Концертмайсторите“

|
С великолепен концерт на 5 октомври на Найджъл Кенеди и Класик ФМ МТел оркестър в зала 1 на НДК започна новият сезон 2007/2008 на цикъла „Концертмайсторите“, организиран от Кантус Фирмус и Класик ФМ радио.
Ексцентричният цигулар беше в ролята и на солист, и на диригент на оркестъра, дирижирайки го вместо с палки – с танц, с леки потропвания с крак. Публиката, изпълнила до краен предел залата слушаше с благоговейно мълчание изпълненията на Моцарт и Бетовен, а в паузите възторжено ръкопляскаше. Найджъл Кенеди се шегуваше с публиката и с оркестъра, но беше изключително сериозен във виртуозните си изпълнения. Отбелязвайки, че музикантите в Класик ФМ МТел оркестър са феноменални изпълнители, той подчерта и тяхната индивидуалност, изпълнявайки едно дуо с първото чело в оркестъра – Кристиана. Няма какво повече да кажа за Найджъл Кенеди, беше изключителен.
На снимката горе виртуозният цигулар свири по анцуг, но тя е от репетицията преди концерта. По време на концерта беше забранено да се снима, иначе Найджъл Кенеди беше решен в черно и бяло, също като другите от оркестъра, макар и с вечните си кубинки и с пънкарско-трубадурски стил на кройката. Докато по време на репетициите всяка втора дума на виртуоза беше "fuck" ("fucking good", "fucking lovely people"), то пред публиката подобни изрази не чухме. Явно все пак ексцентричността му си има рамки. Повече го впечатлиха цените на билетите за концерта му (до 150 лв.), които до края не спря да коментира.
Найджьл Кенеди пристигна в България преди седмица и още миналата събота проведе отворена репетиция с членовете от оркестъра в Музикалното училище в София. След това (на 3 октомври) заедно изнесоха концерт във Варна – също в пълна зала и пред също такава възторжена публика. Концертът му в София открива новия сезон на „Концертмайсторите“ с Лудвиг ван Бетовен, с него ще бъде и закрит – с изпълнения на Мила Георгиева, отново на „Концерт за цигулка и оркестър“, на 27 май 2008 г. Ще ви информираме своевременно за всички събития от програмата на „Концертмайсторите“.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *