Напусна ни режисьорът Крикор Азарян

|
На 14 декември 2009 г. ни напусна големият български театрален режисьор и педагог проф. Крикор Азарян.

Роден на 15 март 1934 г. в Пловдив, завършва театрална режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” и по-късно специализира в Москва и Ленинград. Работата му като режисьор в Драматичните театри в Пловдив, Пазарджик, Народен театър „Иван Вазов”, Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов”, театър „София”, Младежки театър „Николай Бинев” и много други го налага като една от най-значимите личности в българския театър от края на XX и началото на XXI век.

Най-интензивно и плодотворно е творчеството му в Театър „Българска армия”, с който той е свързан в продължение на 30 години.

Негови спектакли са играни в Полша, Русия, Сърбия, Македония, САЩ, Грузия, Германия.

Крикор Азарян изгражда своя театрална поетика. Водеща тема в творчеството му е загадката на човешката личност. В разплитането на тази мистерия той се доверява на големите български автори Йордан Йовков, Никола Русев, Иван Радоев, Николай Хайтов, Маргарит Минков, Боян Папазов. Срещата му с Йордан Радичков и спектаклите „Януари”, „Опит за летене”, „Лазарица” се превръщат в ярки събития за националната ни култура. Неговите постановки по Шекспир, Чехов, Бекет, Едуард Олби, Вацлав Хавел, Тенеси Уилямс са пронизани с дух на хуманизъм, а театралния му стил, съчетаващ играта, фантазията и мъдростта го превръщат в истински човек на театъра.

Творческият си път той увенча с чеховата трилогия „Чайка” (Театър „Българска армия”), „Три сестри” (Младежки театър „Николай Бинев”), „Вишнева градина” (Народен театър „Иван Вазов”).

Поклонението ще се състои на 17 декември 2009 г. (четвъртък) от 11 ч. във фоайето на Театър „Българска армия”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *