Народният театър отваря врати за сезон 2010/2011

|
С първите есенни дни започва новият сезон на Народен театър "Иван Вазов". От началото на септември билетните каси приемат посетители всеки ден. Последното премиерно представление от афиша на театъра за миналия сезон – "Сирано дьо Бержерак" на режисьора Теди Москов, ще се играе на 18 септември (събота) на Голяма сцена. Началото на театралния сезон за сцена "Сълза и смях" ще постави успешното заглавие "Фенове" с актьорите Христо Гърбов и Валентин Танев.

Две премиери предстоят през този месец. "Снегирьов" по фрагменти от романа “Братя Карамазови” от Достоевски, режисьор – Стоян Радев.
"Достоевски отново на сцената... Като утешение за човешката ни природа... Докато все още можем да я наричаме така. Достоевски като ласка, като топла следа от сълзата на все още живия някъде там наш създател – Бог”, казва той.
Участват: Камен Донев, Цветан Алексиев, Ана Пападопулу, Карла Рахал, Стоян Алексиев, Мартин Цолов, Илияна Коджабашева, Константин Станчев. Премиерата е на 20 септември в Пловдив в рамките на фестивала “Сцена на кръстопът”, а в София на 23, 24 и 25 септември.

Премиерата на "Онзи, който се хили" с автор Венцислав Кулев и режисьор Гаро Ашикян ще бъде на 28 септември на Сцена на IV етаж. Участват актьорите Стоян Пепеланов, Йосиф Шамли и Теодора Духовникова, които ще ни разкажат актуалната история на двама мъже, празен магазин, жена, която отчаяно търси работа, очакване на някой, който постоянно се хили и… един пистолет.

На фестивала "Сцена на кръстопът" гостуват пет постановки на театъра: "Вишнева градина", "Гълъбът", "Сирано дьо Бержерак", "Мизантроп" и "Капиталът" срещу "Няма да платим” от сцена “Сълза и смях”.

От успешен гастрол на 64-тото издание на световния театрален фестивал в Авиньон се завръща и постановката "Казанова" на режисьора Диана Добрева / Сцена “Сълза и смях”/. Поканата е отправена от директора на театър "Шер Ноар" след посещение в България. Представлението се е играло в продължение на 25 вечери на сцената на театъра през месец юли и се е наредило сред десетте най-добри представления според клуба на френските журналисти. „Всяка сцена е като картина на майстор с изящна прецизност на композицията. Казанова в търсене на абсолютната любов. ... Жени, прелъстени, обичани и изоставени в сълзи, лудост и смърт. Всички женски образи са постижение. Актьорите са изключителни, а главната роля, изиграна от Владимир Карамазов ни откри таланта на един голям актьор”, пише в. Ле Монд.
След успеха на спектакъла във Франция предстоят турнета в Германия, Италия, Япония, Белгия, Холандия.

В началото на октомври "Дон Жуан" на Александър Морфов ще гостува на гр. Солун, на международния театрален фестивал “Балканска театрална сцена”.
 

По материали на Народен театър "Иван Вазов"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *