На 21 октомври ще стартира второто издание на фестивала за Далекоизточно кино “Сатори в утрото на есента”

|
За втора година почитателите на азиатското кино ще имат повод да празнуват – от 21 октомври до 4 ноември в София ще се проведе фестивалът „Сатори в утрото на есента”. Форумът ще бъде открит с пищната продукция на Чън Кайгъ „Живот в грим” - филм, посветен на най-голямата звезда на Пекинската опера Мей Ланфан. Лентата е с награда „Златен петел” за най-добър азиатски филм за 2009-та.
Своята европейска премиера на фестивала ще има провокативния „Пънк от Пекин”. Австралиецът Шон Джефърд представя пекинския ъндърграунд така, както никой местен не би посмял - бръснати глави, татуировки, тонове алкохол и шумна музика.
В програмата силно са застъпени фаворитите на най-иновативния филмов фестивал в Европа – този в Ротердам. Сред тях са носителите на награда „Тигър” - „С цвете в джоба” и „Любовта побеждава всеки”, фаворитът на публиката „Ер Дон”, както и отличеният с наградата на ФИПРЕССИ „Сляпото прасе, което мечтаеше да полети”.
След като на миналогодишното издание на „Сатори в утрото на есента” българските зрители за първи път се сблъскаха официално с носителя на „Златна палма” Апичатпонг Уирасетакул, тази година отново ще могат да гледат негов филм – "Iron Pussy" - убийствена пародия на екшън филмите и мелодрамите от 70-те.
В програмата на фестивала е включен и един от най-успешните японски филми през последните години „Глътка чай” на режисьора Катсухито Иши. Задълбочен портрет на едно нетрадиционно японско семейство, в което майката съвместява домакинската работа със създаването на анимационни филми, дядото помага на майката с различни ексцентрични идеи относно филмите и в същото време се опитва да запише своето първо парче, а на внучката постоянно и се привижда уголемена версия на самата нея.
Специален акцент ще бъде поставен върху киното на Малайзия. Някои от най-известните имена на малайзийската нова вълна присъстват в афиша на фестивала. Зрителите ще могат да видят дебютния филм на Тан Чуй Муй „Любовта побеждава всеки”, предизвикал фурор както сред публиката, така и сред критиката на фестивала в Ротердам и отличен с престижната награда „Тигър”. Два от най-успешните филма на Джеймс Лий – „Незаменимата перална машина” и „Преди да заобичаме отново” също ще имат своята премиера пред българска публика.
Джеймс Лий е един от най-любопитните творци на Малайзия, бивш графичен дизайнер, в момента той режисира театрални постановки, създава впечатляващи инсталации, с които е чест гост на Музея за модерно изкуство в Куала Лумпур и пише сценарии за филми, които сам режисира.
„Сатори в утрото на есента” продължава до 4 ноември в салоните на „Дома на киното”, „Евро синема”, „Червената къща” и Dada Cultural Bar.
 
ФИЛМИТЕ:

Живот в грим / Forever Enthralled (2009) Китай - Хонконг, реж. Чън Кайгъ, 142’
В ролите: Лай Леон, Джан Дзъи, Ю Шакун, Уан Ксю-ки

Филмът представя живота на най-известния изпълнител в „Пекинската опера” Мей Ланфан. За да бъде историята максимално достоверна, режисьорът се допитва до семейството на Ланфан, което следи отблизо процеса на снимките. Филмът спечели най-престижната азиатска награда „Златен петел” за най-добър филм на 2009-та. Главните роли са поверени на китайската звезда Лай Лион, познат от култовия “3 Extremes” и красивата Джан Дзъи, участвала в хитовете „Герой”, „Тигър и Дракон”, „2046” и „Мемоарите на една гейша”.
„Живот в грим” ще бъде представен в пълната си фестивална версия, за да могат зрителите максимално да се доближат до блясъка и пищността на китайското оперно изкуство през 20-ти век.
От режисьора на „Сбогом, спътнице моя” и „Обещанието”
Прожекции:
21.10 /чт./ - Дом на киното, 18.30ч.
23.10 /сб./ - Евро синема, 18.00ч.
02.11 /вт./– Червената къща, 18.00ч.
 

Глътка чай / The Taste of Tea (2004) Япония, реж. Катсухито Иши, 143’
В ролите: Таданобу Асано, Мая Бано, Такахиро Сато, Кайжи Морияма, Ринко Кикучи

Задълбочен портрет на едно нетрадиционно японско семейство, в което майката съвместява домакинската работа със създаването на анимационни филми, дядото помага на майката с различни ексцентрични идеи относно филмите и в същото време се опитва да запише своето първо парче, а на внучката постоянно и се привижда уголемена версия на самата нея. Забавна история, представена с изтънчен източен маниер, много красиви кадри и впечатляващ актьорски състав включващ любимеца на Такеши Китано - Таданобу Асано, отличен с наградата за мъжка роля от фестивала във Венеция, номинираната за „Оскар” за ролята си във „Вавилон” Ринко Кикучи, най-популярния японски хореограф на модерни танци Кайжи Морияма и новите надежди на японското кино Такахиро Сато и Ана Тсучия.
Прожекции:
26.10 /вт./ – Дом на киното – 20.30ч.
30.10 /сб./– Евро синема, 18.00ч.
04.11 /чт./ - Червената къща, 18.00ч.
 
Ер Дон / Er Dong (2008) Китай, реж. Джин Ян, 150’
В ролите: Ли Джун Бай, Мин Хуан Ян, Ксяо Ке Гуан
Ер Дон живее с майка си в малко селце в китайската провинция. Младежът постоянно се забърква в неприятности и затова майката решава да го изпрати в християнско училище, където синът й да се поправи. В училището Ер Дон среща красивата Чан и животът му наистина поема в нова посока.
Прожекции:
31.10 /нд./ - Евро синема, 18.00ч.
09.11 /вт./ - Червената къща, 18.00ч.
 
Сляпото прасе, което мечтаеше да полети / Blind Pig Who Wants to Fly (2008) Индонезия, реж. Едуин, 75’
В ролите: Йоко Анвар, Кларин Бахаризки, Андхара Ърли

Филмът е забавна мозайка от истории със странни персонажи, които се опитват да направят живота си по-приятен – баща, който кандидатства за „Зелена карта”, за да може да семейството му да се премести в Щатите, бивша шампионка по бадминтон, която е изоставена от съпруга си, заради по-млада японка, индонезийско момче, което съучениците му постоянно пребиват, защото мислят, че е китаец и леко смахната девойка, която е убедена, че фойерверките, произведени в Китай предизвикват духовете.
Прожекции:
24.10 /нд./ – Dada Cultural Bar, 20.00ч.
25.10 /пн./ – Евро синема, 18.30ч.
02.11 /вт./ – Дом на киното, 21.00ч.
04.11 /чт./ – Червената къща, 20.30ч.
 
Пънк от Пекин / Beijing Punk (2010) САЩ - Китай - Австралия - Великобритания, реж. Шон Джефърд, 83’
С : Лиу Бао, Невин Домер, Мис Пей, Брайън Хардгруув
ЕВРОПЕЙСКА ПРЕМИЕРА!
Представяте ли си какво е да си пънкар в Китай? Един таен дневник на пънк и рок сцената в страната. Автентични кадри от концерти на местни и гостуващи групи, разговори с ъндърграунд иконите на Пекин, посещение на места, за които обикновените китайци, дори не подозират, че съществуват.
Австралиецът Шон Джефърд представя пекинския ъндърграунд така, както никой местен не би посмял - бръснати глави, татуировки, тонове алкохол и шумна музика.
Прожекции:
31.10 /нд./ - Dada Cultural Bar
03.11 /ср./ - Евро синема, 18.30ч.
09.11 /вт./ - Червената къща, 20.45ч.
 

Iron Pussy / The Adventures of Iron Pussy (2004) Тайланд, реж. Апичатпонг Уирасетакул, 89’
В ролите: Сириякорн Пукавеш, Майкъл Шаоуанасай, Крисада Терънс, Теварат Тонджити
Носителят на тазгодишната „Златна палма” от фестивала в Кан представя една убийствена пародия на екшън филмите и мелодрамите от 70-те. Таен агент Iron Pussy може да се справи с всяка ситуация и да разреши всеки проблем, но какво се случва, когато се влюбва в неподходящия човек?
Прожекции:
28.10 /чт./ – Дом на киното, 21.00ч.
29.10 /пт./ - Евро синема, 18.30ч.
02.11 /вт./ - Червената къща, 20.30ч.
 
С цвете в джоба / Flower in the Pocket (2007) Малайзия, реж. Лиу Сен Тат, 97’
В ролите: Джеймс Лий, Зи Джян Уон, Мин Уей Лим

Две неустоимо симпатични хлапета си търсят някой, който да ги обича и някой, който те да обичат. Баща им е работохолик, който не може да преживее липсата на любимата си жена и е отдаден изцяло на бизнеса си. Момчетата през цялото време се забъркват в ситуации, които предизвикват цялата гама от чувства, които един зрител може да преживее – смях през сълзи, докато гледаш как по-малкият вади тетрадките си от чантата, която е омазана с лайната на кучето, което той е решил да скрие и сърцато съчувствие, гледайки как по-големият брат успокоява по-малкия, когато същото това палаво куче изчезва.
Прожекции:
26.10 /вт./ – Червената къща, 18.30ч.
27.10 /ср./ – Евро синема, 18.30ч.
04.11 /чт./ - Дом на киното, 21.00ч.
 
Преди да заобичаме отново / Before We Fall in Love Again (2006) Малайзия, реж. Джеймс Лий, 99’
В ролите: Пит Тое, Лен Сю Ми

Жената на Чуан изчезва безследно, отива на работа и никога повече не се появява. Един ден Чуан среща непознат мъж, който се оказва таен любовник на съпругата му. Дали не е по-добре вместо да си отмъщава Чуан да потърси подкрепата на непознатия, за да открият изчезналата жена.
Прожекции:
22.10 /пт./ - Евро синема, 18.30ч.
26.10 /вт./ – Червената къща, 20.30ч.
 
Незаменимата перална машина/ The Beautiful Washing Machine (2004) Малайзия, реж. Джеймс Лий, 111’
В ролите: Ло Бок Лай, Юхан Хо, Бърг Лий, Дани Лим
Една стара перална машина променя живота на Тео. И не само неговия, а и на хората около него. Когато поиска пералнята пере, когато прецени, че трябва да си почине, просто спира. И никой не може да се справи със своенравната машина.
Прожекции:
28.10 /чт./ – Червената къща, 20.30ч.
01.11 /пн./ – Евро синема, 18.30ч.
 
Любовта побеждава всеки/ Love Conquers All (2006) Малайзия, реж. Тан Чуй Муй, 90’
В ролите: Корал Он Ли Уай, Стивън Чуа Шян, Хо Чи Лай
Пин отива по работа в Куала Лумпур. Там среща Джон, който любезно й предлага приятелството си. Само, че Пин вече е обвързана. Дали да се впусне в мимолетна авантюра или да остане верна? А дали Джон наистина иска тази връзка или има други намерения?
Прожекции:
24.10 /нд./ – Евро синема, 18.30ч.
28.10 /чт./ – Червената къща, 18.30ч.
 
ПРОГРАМАТА:

21.10 /чт./ - Живот в грим – Дом на киното, 18.30ч.
22.10 /пт./ - Преди да заобичаме отново – Евро синема, 18.30ч.
23.10 /сб./ - Живот в грим - Евро синема, 18.00ч.
24.10 /нд./ - Любовта побеждава всеки – Евро синема, 18.30ч.
24.10 /нд./ - Сляпото прасе, което мечтаеше да полети – Dada Cultural Bar, 20.00ч.
25.10 /пн./ - Сляпото прасе, което мечтаеше да полети – Евро синема, 18.30ч.
26.10 /вт./ - Глътка чай – Дом на киното, 20.30ч.
26.10 /вт./ - С цвете в джоба – Червената къща, 18.30ч.
26.10 /вт./ - Преди да заобичаме отново – Червената къща, 20.30ч.
27.10 /ср./ - С цвете в джоба – Евро синема, 18.30ч.
28.10 /чт./ - Iron Pussy – Дом на киното, 21.00ч.
28.10 /чт./ - Любовта побеждава всеки – Червената къща, 18.30ч.
28.10 /чт./ - Незаменимата перална машина – Червената къща, 20.30ч.
29.10 /пт./ - Iron Pussy – Евро синема, 18.30ч.
30.10 /сб./ - Глътка чай – Евро синема, 18.00ч.
31.10 /нд./ - Ер Дон – Евро синема, 18.00ч.
31.10 /нд./ - Пънк в Пекин – Dada Cultural Bar – 20.00ч.
01.11 /пн./ - Незаменимата перална машина – Евро синема, 18.30ч.
02.11 /вт./ - Сляпото прасе, което мечтаеше да полети – Дом на киното, 21.00ч.
02.11 /вт./ - Живот в грим – Червената къща, 18.00ч.
02.11 /вт./ - Iron Pussy – Червената къща, 20.30ч.
03.11 /ср./ - Пънк от Пекин, Евро синема, 18.30ч.
04.11 /чт./ - С цвете в джоба - Дом на киното, 21.00ч.
04.11 /чт./ - Глътка чай – Червената къща, 18.00ч.
04.11 /чт./ - Сляпото прасе, което мечтаеше да полети – Червената къща, 20.30ч.
09.11 /вт./ - Ер Дон – Червената къща, 18.00ч.
09.11 /вт./ - Пънк от Пекин – Червената къща, 20.45ч.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *