Независимият театър Галерия със своя премиера в Сатирата

|
Първата премиера за ноември в Сатиричния театър е "Моята скъпа лейди" на Театър "Галерия". Автор на пиесата е Исраел Хоровиц, а постановката е на проф. Снежина Танковска.
Исраел Хоровиц е един от най-известните съвременни американски драматурзи. Той също е и филмов сценарист, актьор, режисьор, основател и художествен ръководител на Глостър тиатър - Бостън. Автор на повече от 50 пиеси, преведени на около 30 езика и поставяни из цял свят. "Моята скъпа лейди" е първата негова пиеса преведена (от Харалампи Аничкин) и представена в България. Премиерата й на Бродуей е била през 2002 г.
Лесна за възприемане от българската публика, пиесата е пропита с тънко чувство за хумор, неочаквани и шокиращи обрати и много емоции. Смислената, дълбока драматургия е добре реализирана от известната със своята прецизност в работа режисьорка Снежина Танковска. "Моята скъпа лейди" е пиеса за любовта - за способността ни да обичаме и за желанието да бъдем обичани.
Матиас Голд (в изпълнение на Веселин Калановски), американец от Ню Йорк, пристига в Париж, за да получи огромен апартамент, оставен като наследство от баща му. Плановете му се осуетяват от факта, че най-неочаквано той заварва да живеят в него 94-годишната Матилд Жифар (Росица Данаилова) и нейната дъщеря Хлое (Ева Волицер), които нямат абсолютно никакво намерение да се изнесат, тъй като жилището е "виаже". Оказва се, че бащата на Матиас е оставил в наследство освен непродаваем апартамент и много тайни, които ще променят живота и на тримата герои. За по-добро възприемане на постановката е добре (но не е задължително) да знаете френски заради многото непреведени изрази.
Сценографията на постановката е на доц. Марина Райчиновска, а композитор е проф. Румен Цонев.
Творческият екип на "Моята скъпа лейди" честити 80-ия рожден ден на голямата българска актриса Луна Давидова, като й посвещава с любов този спектакъл.
Премиерата на постановката е днес от 19 часа на сцена "Методи Андонов", а следващото й представление е на 22 ноември. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *