Николай Нинов представи новата си книга “Френска връзка”

|
Френска е връзката на Николай Н. Нинов със световното кино. Френска и книгата, която той представи на 8 декември в НДК в рамките на Панаира на книгата. Само че написана на български, но със френски шик, стил и класа.
"Френска връзка", издадена от "Рива", отразява срещите на прочутия български журналист със световния киноелит. Тя идва като продължение и допълнение на книгата "Без папийонка в нощта на Сезарите", която авторът пише през 1994 г.
На представянето на книгата говори драматургът Юри Дачев. А актрисата Пламена Гетова прочете едно от интервютата на Нинов - с Филип Ноаре.
Дачев точно и кратичко разясни същината на книгата, а и на автора: "Николай Нинов остана упорито верен на пристрастието си към френската култура. Тия, които го познават отблизо знаят, че той по принцип остава верен на нещата, които захване, но в случая не става въпрос само за амбиция, но и за чувства. Чувствата на истинска близост до френската култура са осезаеми на всяка страница от неговата книга и на ония читатели, които имат глад за всичко интересно и смислено, свързано с тази култура, написаното от Николай ще донесе радост. Защото неговите интервюта се превръщат в непреднамерени портрети на хората, които е избрал. При това са портрети само привидно моментни. Еднократните срещи са елегантно, интелигентно и продължително подготвяни. И не случайно толкова много звезди, обръгнали на интервюта и усвоили роля в тях, в тази книга изглеждат разгримирани, спокойни, съсредоточени в отговорите си. От изплашената първоначално Фани Ардан до достолепния кадифено-велурен Филип Ноаре, всички събеседници на автора изглеждат хора, на които им се говори - тихо, задълбочено, с някаква непресторена отвореност, която публичните личности обикновено пазят само за тесен кръг приятели. Да видиш колко си приличат в това Франс Брел и Жан Маре, Клод Брасьор и Пенелопе Крус, означава само едно - че всички те са усетили срещу себе си неслучайно дошлия, неслучайно питащия."
Колкото до самия автор, той също каза няколко простички, кратички, но отново запомнящи се изречения във връзка с новата си книга - че все още не е сложил папийонка, че не се отказал и няма намерение да се откаже от френската си връзка, и че още продължава да се кефи на това, което прави.
 

Ваня Костова


 

"Френска връзка" на Николай Н. Нинов можете да закупите от виртуална книжарница "Словото"!


 

Вижте пълният текст на словото на Юрий Дачев.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *