“Нощно кино в четвъртък” във Варна

|
Артин Вижън представя във Фестивален и конгресен център - Варна "Нощно кино в четвъртък", пети юбилеен сезон 2010/ 2011, най-доброто от „Филмини” 2010.
Артин Вижън ви кани на откриването на "Нощно кино в четвъртък" - Пети юбилеен сезон 2010/ 2011 на 18 ноември от 21:00 ч. в зала "Кафе театър" на ФФестивален и конгресен център - Варна с най-доброто от международния фестивал за късометражно кино ФИЛМИНИ 2010.
След прожекцията на сцената на кафе театър очаквайте:
ДЖАНГО ЗЕ
Мирослав Атанасов – Мимо (китара, вокал);
Иво Николов (контрабас);
Пламен Пеев (барабани);
Галин Атанасов (клавир).

Програмата на НОЩНО КИНО В ЧЕТВЪРТЪК 2010/ 2011 представя веднъж седмично селекция от късометражно кино от цял свят.
Всеки месец ще има вечер, посветена на българското кино АРТИН БГ КЛУБ със специални гости от екипите, участвали в създаването на филмите.
Всеки последен четвъртък на месеца очаквайте изданието на FUTURE SHORTS, най–големият лейбъл за късометражно кино в света.
За първи път с вход свободен ще бъдат всички първи четвъртъци на месеца, с документалните филми на CINEMA POLITICA и филми, предоставени с любезното съдействие на представителството на Френския културен институт във Варна.
Като комплимент към почитателите на късометражното кино, след края на прожекциите всяка седмица, Артин Вижън им подарява качествена музика на живо и ди-джей сетове.
В премиерното издание на НОЩНО КИНО В ЧЕТВЪРТЪК ви представяме селекция от осем заглавия на игрални и анимационни филми от международния фестивал за късометражно кино ФИЛМИНИ 2010.

ПРОГРАМАМЪЖЪТ, КОЙТО СПЕШЕ - Анимация, Франция, 2009, 12 мин.
Режисьор: Инес Седан
Награди и номинации: Prix spécial SBS Télévision – Unifrance, Emerging Filmmaker Award – Yorkton Film Festival (Canada)
София живее заедно със съпруга си и много го обича. Но той спи непрекъснато... И София трябва да се примири, че той вероятно никога няма да се събуди...

МЯСТО ЗА ЖИВОТ - Игрален филм, Швеция, 2010, 20 мин.
Режисьор: Йессе Йокела
Извънземна изследователка каца аварийно на нова планета, която е населена от хора – нашата планета. Ранената жена трябва спешно да изпрати от гората сигнал за помощ, но губи съзнание. Когато се събужда, разбира, че се е озовала в къщата на местен мъж.

ДА ШЕПНЕШ В УСТАТА НА ПРИЯТЕЛ, Игрален филм, Финландия, 2009, 10 мин.
Режисьор: Ханалеена Хауру
Награди и номинации: В селекцията на Берлинаре, секция 14+, в селекциятана на Оберхаузен, в селекцията на Седмицата на критиката в Кан
Анти и Япу са най-добри приятели. Докато рисуват графити върху витрината на магазин, те започват да се целуват. Филмът изследва къде се намира границата между приятелството и романтичната любов чрез два обвързани помежду си времеви отрязъка.

ТОПЪЛ НОЕМВРИ - Игрален филм, България, 2009, 11:30 мин.
Режисьор: Валентин Гошев
Награди и номинации: Носител на наградата на Kodak Cinelabs Bulgaria за най-добър български късометражен филм
Стефан, самотен баща на около 30 г., все още търси своето място в живота. Неутвърден писател, той чака издаването на първата си книга. Сам отглежда сина си, а междувременно новата му приятелка вече е бременна. На всичко отгоре баща му е в болница и трябва да даде кръв за операцията му...

ЗАКУСКА - Анимация, Великобритания, 2009, 3:20 мин.
Режисьор: Крис Хофман
Много често подаряваме на децата си играчки и книжки, в които се разказват весели истории за животни, живеещи си щастливо във ферми, обградени от полянки и горички. Когато обаче детската стая е празна, един обикновен касетофон и един добре подреден пъзел оживяват и разказват каква всъщност е истината зад красивите картинки, залъгващи ни да вярваме, че животните днес имат щастлив живот.

БАЛА СЕНО - Игрален филм, Великобритания, 2009, 15 мин.
Режисьор: Ал Маккей
“Бала сено” е история за три момчета, четирима тийнейджъри и английската провинция. Изоставяне, погрешно тълкуване и злобно преувеличение. Поредица от събития, които водят до ужасяваща развръзка...

ПЪРВА ПОМОЩ - Игрален филм, Израел, 2010, 16 мин.
Режисьор: Ярден Кармин
Награди и номинации: Номинация за Златна палма на фестивавала в Кан 2010 г.
Ден преди сватбата си Шай отива на гости на бившата си приятелка. Последна бурна среща преди да се задоми. Тамар обаче му оставя “смучка” и така още повече усложнява ситуацията.

МУЗИКАЛНА ПИЕСА - Игрален филм, Великобритания, 2009, 7 мин.
Режисьор: Джо Тънмър
Една сънлива неделна сутрин Жан забелязва, че от ценната ваза е отчупено едно парченце. Тя обвинява съпруга си Морис, но той отрича. Служейки си с различни тактики, Жан се опитва да разнищи какво точно се е случило с вазата. Всяка отделна сричка от диалога между съпрузите пасва перфектно на всяка една нота от плочата с импровизации на джаз-корнетиста Рекс Стюарт "Conversation Piece"(1966).

Обща продължителност на селекцията: 1:35 ч.
 
Цени на билетите: 6 лв.
Учащи, пенсионери и членове на Алианс Франсез (срещу документ) – 4 лв.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *