“Общо копривщенско настоятелство” отбеляза тържествено годишнината от Априлското въстание

|
На 26 април в концертната зала на Централния военен клуб в София се състоя тържествен концерт, организиран от Сдружение “Общо копривщенско настоятелство” по случай 130-годишнината от Априлското въстание.
Присъстваха десетки представители с копривщенски корен на осемте копривщенски настоятелства от София и Пловдив, както и много копривщенци и свързани с Копривщица повече или по-малко известни личности – бригаден генерал Динчо Карамунчев, проф. Искро Косев, арх. Стефан Беязов, бившият треньор на националния отбор по класическа борба Филип Кривиралчев, етнологът Райна Каблешкова, директорката на музеите в Копривщица Искра Шипева, актьорът проф. Петър Петров и много други.
С кратко приветствие към присъстващите се обърна Огнян Палавеев – председател на УС на Общото копривщенско настоятелство и потомък на Хаджи Ненчо Палавеев, наречен още от съвременниците си копривщенският благодетел.
Както е известно от историята, Априлското въстание избухва на 20 април (стар стил) 1876 г. поради предателство след първото Велико народно събрание, проведено в местността Оборище край Панагюрище. За да предотврати разгрома над местния революционен комитет, Тодор Каблешков и съратниците му вземат съдбоносното решение за преждевременно обявяване на въстанието. Защо въстават копривщенци, риторично попита г-н Палавеев, след като са били, от една страна, достатъчно заможни и са се радвали на относителна свобода в рамките на империята, а, от друга страна, са били и достатъчно наясно, че едно въстание не е в състояние да отхвърли султанската власт? Защото са разбрали, че на българския народ е била нужна собствена държавност, без каквато никоя нация не може да се развива свободно и пълноценно, и са искали Европа и светът да научат, че българският народ е достоен за обществото на свободните европейски народи.
В концертната програма взеха участие мъжкият вокален квартет “Армейска песен”, който изпълни известни възрожденски песни, и балет “Шериданс” от Ансамбъла на Българската армия, както и фолклорният танцов ансамбъл “Вихрен” при Военен клуб – Благоевград, с ръководител Иван Иванов. Представен бе и изключително въздействащия “Женски танц” от спектакъла “Легендата” на Лили Игнатова в изпълнение на нейната танцова трупа. Проф. Петър Петров вдъхновено декламира стихове от стихосбирката “Небе за камбани” на поета Харалампи Харалампиев, посветена на Копривщица и на нейната славна история и велики чеда.
Всички гости на тържеството получиха свиден дар – втори брой на вестник “Копривщенци”, посветен на годишнината от Априлската епопея, и стихосбирката “Небе за камбани”, а нейният автор Харалампи Харалампиев, който е родом от средногорското село Челопеч и на младини е учителствал в Копривщица, раздаде множество автографи по време на последвалия коктейл.
Сдружението “Общо копривщенско настоятелство” като неправителствена организация за сетен път доказа потребността от възраждане на онези граждански общности, дали на България демократичните принципи на управление и непреходната традиция на културно-просветните институции, положили основите на нашата национална идентичност и суверенитет.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *