Оля Стоянова и Йордан Ефтимов са отличените с наградата за поезия „Иван Николов“

|
ПлакетТричленно жури в лицето на Биляна Курташева, Марин Бодаков и Пламен Дойнов отличи Оля Стоянова („Улица Щастие“, Пловдив, Жанет 45, 2013) и Йордан Ефтимов („Сърцето не е създател“, София, Смол Стейшънс Прес, 2013 ) с националната награда за поезия „Иван Николов“. Божана Апостолова връчи и две лични „награди на издателя“ на поетите Иво Рафаилов („Изброими изкушения“, София, Пергамент, 2013) и Крум Филипов („Воден знак“, Пловдив, Жанет 45, 2013).

В началото на церемонията, водена от Юрий Дачев, беше излъчен филмът „Наградите - отвъд“ на режисьора и поет Крум Филипов и оператора Иван Палейков. Филмът е създаден специално за събитието и връща спомена за поета Иван Николов и носителите на едноименната награда, които вече не са между живите - Христо Фотев, Вера Мутафчиева, Калина Ковачева, Константин Павлов, Иван Динков и др.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ се връчва от 1994 г. в навечерието на Коледа. Първият поет, отличен с този приз, е Христо Фотев, а в последвалите години до неговото се нареждат имената на поети като Константин Павлов, Георги Борисов, Екатерина Йосифова, Георги Господинов, Силвия Чолева и др.

 

По материали на ИК „Жанет 45“Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *