Опасни игри

|
Последното премиерно заглавие за този сезон в театър "Сълза и смях" е компилация от текстове на Маги Невил и Джон Хакълби.
Основната част се пада на пиесата "Shagaround" на Маги Невил - с доста феминистичен привкус, който се тушира от въвеждането на героя на Дони - Саша, като неговата линия изцяло идва от "Skip Over" на Джон Хакълби.
Тематиката за съвременната бездна между двата пола, разочарованите от мъжете жени и самотата в живота ни не е нито нова, нито неизследвана. Тъжното, дори трагичното в постановката, което носи някакво чувство на обреченост, се освежава от хумористичните, комедийни елементи. Решение не се предлага, освен може би, че все пак за любовта има надежда, или че любовта е надежда, или дори, че, въпреки всичко, я има любовта?
Цялото действие се развива в тоалената на заведение (но лондонско заведение и съответно, лондонска тоалетна, така че в този хронотоп ако не "хроно"-то, поне "топ"-ът е няколко класи над автоматичната представа, възникваща от думичката "тоалетна"). Навечерието на нова година, групичка приятели хванати за миг в тясното пространство, в което остават цялата нощ, нищейки проблемите си, себе си, света (може и не в този ред). "Психологическа драма с елементи на комедия" я определя режисьорката Надя Асенова. Сценографията, решена в стила на попарта, в съчетание с езика на героите, определян най-често като "уличен", но по-скоро обичайно-разговорен в по-широк смисъл, правят представлението разпознаваемо от всеки зрител. Защото, ако отново цитираме Надя Асенова, "в нашия ултрадинамичен, мегакомерсиален и ужасно самотен век комуникациите се подобряват с всеки изминал ден, а общуването между хомо сапиенс буксува, страдайки по отминали десетилетия. Какво се е променило? Дали не е самото разбиране за любовта?"
 
"Опасни игри" е на сцената на театър "Сълза и смях" на 1, 7 и 17 март.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *