Основната програма на “Варненско лято” – спектаклите от българската селекция

|
19-ото издание на театралния фестивал "Варненско лято" отново поднесе на жителите и гостите на града разнообразна програма, акцентирала върху най-доброто на българска сцена, интересни и атрактивни проекти, представителни чужди участия - не само под театрална, но и музикална и кино форма.
Българската селекция на основната програма представи 5 заглавия на софийски театри и моноспектакъла на Мариус Куркински "Български разкази", продукция на Пловдивския театър.
Пиесата на Дарио Фо и Франка Раме "Отворена брачна двойка", поставена в Театър 199 от Мариус Куркински, предизвиква скандал при появата си през 1983-а, но темата отдавна не звучи толкова шокиращо. С девалвирането на брака като институция, с дълбоките сътресения в ценностния ред на съвременния човек, с преосмислянето на установените обществени норми и порядки, въпросите, които повдига пиесата, стават все по-актуални. Но освен питащия поглед към наложения ред, тя предлага да се замислим и какво се случва с неподлежащите на анализ чувства, със спонтанността и радостта от близостта на другия, със свикването, с компромисите, с щастието и нещастието, с любовта. Може ли да има щастлив отворен брак, когато нещастието се е настанило трайно в семейния живот, но сцената все още не са напуснали любовта и ревността. Къде свършва любовта и започва чувството за собственост? Силно пречупена през призмата на режисьора, постановката не само задава въпроси, но и загатва отговори.
Мариус Куркински, характерно за режисьорската си работа, моделира текста и актьорите според собственото си светоусещане. Въпреки отчетливия му отпечатък обаче играта на Рени Врангова притежава и достатъчно силен собствен почерк и заряд, с което тя прави още една много силна роля през този театрален сезон.

 
"Карнавал.com" на Младежки театър "Николай Бинев" е постановка на младата режисьорка Василена Радева по текст на Жорди Галсеран (познат ни от "Шведска защита" и "Канкун"). Действието в районното полицейско управление, което може да се намира където и да е по света, се развива в реално време. Отвлечено е дете, похитителят излъчва кадри в интернет и заплашва да го взриви. Пиесата размътва цяло езеро въпроси - поставена с кинематографичен привкус, създаваща усещане за криминален телевизионен сериал, тя завършва така, както никога не би завършил някой от сериалите и филмите на такава тематика, особено преобладаващите американски. За сметка на това, не приключва темата, не посочва възможности, а само вероятности. Не случайното ".com" в заглавието отпраща към карнавала, който всеки потребител на интернет играе до някаква степен - скриване и подмяна на самоличности, образи и души. Нахлуването в личното пространство, зачестилите в световен мащаб агресия и насилие, отвличанията, играта с човешките съдби на случайни жертви, отслабващото чувство на сигурност в дома и семейството - това е водещата нишка на постановката. Изборите, които правим, и обстоятелствата, които не зависят от нас. Койна Русева играе ролята на полицейската инспекторка Гералда, силна жена с ясна визия за живота и света. За играта й могат да се напишат само похвали (за разлика от много от последните й роли) - силно сценично присъствие, пълнокръвен образ, лекота на изпълнението и изключителна убедителност, което я превръща във фокус на спектакъла.

 
В българската селекция на основната програма зрителите имаха възможност да гледат и "Зимна приказка" на Театрална работилница "Сфумато", "Под контрол" на Малък градски театър зад канала и "Суматоха" на Театър София.

 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *